De Rotterdamse Dakendagen – Je kan het dak op!

Rotterdamse Dakdagen - Frank Hanswijk
Rotterdamse Dakdagen – Frank Hanswijk

Aankomend weekend kan je het dak op in Rotterdam. Drie dagen lang kan je deelnemen aan de leukste activiteiten op maar liefst 35 daken! Zo kan je de stad bewonderen terwijl je geniet van live muziek, een knipbeurt, yoga, een daksafari, een voetbaltoernooi, een echte dakcamping en nog meer moois. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl is er op vrijdag 10 juni een kennisdag over de daken van de toekomst. We vroegen mede-initiatiefnemer Joep Klabbers naar dit prachtige initiatief.
Wat is jullie achtergrond?
Léon is opgeleid als productontwerper. Ik ben opgeleid als architect. We kennen elkaar van dingen met bier in het culturele circuit. Nadat Le?on mij zag spelen met mijn bandje (WLDRF) was er een kosmische klik.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de Rotterdamse Dakendagen?
Ik vond het vanuit mijn visie als architect belachelijk dat daken in de stad nauwelijks gebruikt worden. Ik zocht naar een manier om het daklandschap te ontwikkelen. Le?on heeft ervaring als festivalorganisator en het geven van tours door de stad en zo kwam het een bij het ander. Door een breed publieksevenement te organiseren op daken, de deuren te openen naar de bovenkant van de stad, laat je aan veel mensen de kwaliteiten van het daklandschap zien. Ze zien de stad letterlijk met andere ogen. Ze krijgen een nieuw perspectief op de stad maar zien tegelijkertijd hopelijk ook dat het toffe plekken zijn om te verblijven, om concerten te zien, om te sporten, om te eten en drinken en om vrienden te ontmoeten.
Wat is de missie van dit prachtige initiatief?
Het daklandschap inzetten voor een leukere, betere, aangename en toekomstbestendige stad.
Rotterdamse Dakdagen - Frank Hanswijk
Rotterdamse Dakdagen – Frank Hanswijk

Aanstaande vrijdag is er een Kennisdag over kansen voor de bovenstad. Voor wie is dit programma en welk onderdeel kijk je het meest naar uit?
Het programma is bedoeld voor dakexperts, ontwerpers, beleidsmakers en architecten die meer willen met daken. Met gastcurator Dirk van Peijpe van De Urbanisten en he programma Duurzaam van de gemeente Rotterdam is een dag samengesteld met excursies naar goede voorbeelden van dakgebruik, presentaties, debatten en lezingen. Ook reiken we een prijs uit aan de Dakheld van 2016, voor zijn/haar bijdrage aan de ontwikkeling van het daklandschap. Ik kijk bijzonder uit naar de lezing van Winy Maas over Tweederopbouw en het gebruik van de bovenstad.
Wat weten mensen waarschijnlijk niet, maar wil je ze wel graag vertellen?
Er is op zondag een klimtijdrit naar het dak van een parkeergarage. Parking Westblaak aan de Hartmansstraat 35 verandert even in een col van de vierde categorie. Wielrenners van allerlei pluimage kunnen hun krachten meten in de strijd om de Rotterdamse bolletjestrui en de titel Bergkoning(in) van Rotterdam.
Verder is er een camping op het dak waar 30 tentjes mogen staan om de nacht door te brengen. In de toren van de Laurenskerk kun je een audiotour lopen langs de klokken naar het dak: Bronzen Adem. En zaterdag en zondag om 16:00 uur speelt stadsbeiaardier Richard de Waardt op datzelfde carillon jouw verzoeknummers!
Hoe denken en hopen jullie dat de daken van de toekomst er uit ziet?
Vol met mensen die er tennissen, luieren, boeken lezen, flirten, werken, groenten verbouwen, barbecuen, energie opwekken, skaten en noem maar op.
Wij zien het wel zitten! Wil jij meer weten over de Rotterdamse Dakendagen? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van de Rotterdamse Dakendagen en gemaakt door Frank Hanswijk
Rotterdamse Dakdagen - Frank Hanswijk
Rotterdamse Dakdagen – Frank Hanswijk

Over de schrijver

1 reactie op “De Rotterdamse Dakendagen – Je kan het dak op!”

  1. Super leuk idee! Klinkt best wel gevaarlijk zo op de dak staan maar daar zullen ze wel wat op verzinnen natuurlijk. Alleen hebben we nog wel plek voor dat kunnen we er geen zonnepanelen beter op plaatsen en dit gewoon lekker op de grond doen

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020