Vandaag start de Afval Battle van Voor de Wereld van Morgen. Twee projecten, Rotterzwam en iKringloop proberen zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Elke stem is €5 waard die de ASN Bank betaalt. Daarnaast krijgt degene met de meeste stemmen een speciaal crowdsourcingsevent.
hetkanWel interviewde beide strijders. Hieronder vind je het interview met Mark Slegers van Rotterzwam. Klik hier voor het interview met iKringloop. Wie spreekt jouw het meeste aan? Stem hier op je favoriet.
[adrotate banner=”11″]RotterZwam kweekt oesterzwammen op gebruikt koffiedik uit lokale horeca en schept zo eten uit afval. Ook de locatie is ‘afval’: de kelders van het voormalige Tropicana Zwembad in Rotterdam worden hergebruikt om paddestoelen te kweken. RotterZwam is lokaal en milieuvriendelijk.
Koffiedik uit Rotterdamse bedrijven belandt meestal in de verbrandingsoven, waar het wordt gebracht door broeikasgas uitstotende vuilniswagens. RotterZwam haalt het op per bakfiets. Het wordt gemengd met stro en paddestoelenbroed. Binnen 3 weken komen al oesterzwammen die vervolgens vers worden verkocht. Overtollig koffiedik, stro en paddestoelenbroed wordt met wormen omgewerkt tot bodemverbeteraar. Zo reduceren zij een afvalstroom tot bijna nul.
Bovendien is de paddestoel een prima vleesvervanger en schept hij lokale voedselzekerheid.
We stelden Mark Slegers, initiatiefnemer van RotterZwam, een aantal vragen:
Waarom zou je moeten kiezen voor jouw project?
“Vanwege onze voorbeeldfunctie van een bedrijf dat goed omgaat met de omgeving. Met schimmels is die goede omgang er vanzelf, want dat zijn de opruimers van de planeet. Wij gebruiken nu tarwestro en ontdekken dat dit niet de meest optimale basis is. Daarom onderzoeken we of we het kunnen vervangen door karton van een bedrijf aan de overkant. Als we dat gaan doen, halen we alles uit de kringloop.”
Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?
“Dit verschaft een platform voor nog meer bekendheid. Wij willen ook een educatieve bijdrage leveren en bewijzen dat je binnen een straal van 10 kilometer alle basisbehoeften kunt realiseren. Verder promoot de battle de blue economy: eerlijk werken waarbij winst niet altijd nummer één is. Benutten van wat aanwezig is op grond van je kennis van de omgeving. En interactief werken, kennis en expertise en profijt delen. Zodat ondernemers elders onze werkwijze kunnen adopteren. Lokaal werken met anderen in plaats van een baas zijn met medewerkers. We werken in feite coöperatief. Het zijn drie eenmanszaken van Siemen Cox, Moestuinman en Mark Slegers. Siemen en Moestuinman kweken ook nog shiitake in ongebruikte tuinen.”
Waar ligt je persoonlijke betrokkenheid bij RotterZwam?
“Ik was leidinggevende bij een energiebedrijf en ook betrokken bij duurzame projecten van enviu. Dat duurzame zat er altijd al in bij mij. Rotterdam voert het GFT naar de verbrandingsoven maar zonder mijn GFT, want ik heb een composthoop. Ik was altijd al bezig met bedrijven en verduurzamen. Ik probeer zoveel mogelijk lokaal te leven. In onze tuin hebben we onder andere een appelboom en druiven. Ik laat mijn kinderen daar natuurlijk van genieten.”
Wat ga je doen met het geld als de battle voor jou een succes wordt?
“Elk bedrag is welkom want we willen geen subsidies. Onze huidige klimaatbeheersing is nu een DIY project en bestaat nu uit een oude pc-ventilator en een mistmaker van €70. Maar het mooiste is natuurlijk een betrouwbaar klimaatsysteem. Dat glazen gebouw leent zich geweldig voor een educatief centrum en een stadskas. Dat is mijn grote droom voor de toekomst. Als de Battle dat dichterbij brengt…”
Lees ook
Lees hier het interview met tegenkandidaat Thomas Adelaar van iKringloop
Vieze luiers zijn voor paddestoelen een delicatesse
Blauw is het nieuwe groen, nu ook in Nederland
Rotterzwam maakt eten uit afval
- Geplaatst door Frank Flippo
- 13 september 2013
- hetkanWel
Over de schrijver
Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur