Rotzooi maar lekker aan in 2011

Zelfportret met afval

Olie uit afval. Benzine uit CO2. 2011 wordt het jaar van de troep. We rotzooien vrolijk verder met onze economie, en niet alleen slimme ondernemers worden daar beter van. Online smullen we van de rotzooi die mensen lekken over wereldleiders op sociale media. En de troep in steden groeit nog steeds sneller dan in dorpen, maar toch blijven steden milieuvriendelijker. Een blik op de voorspellingen voor 2011 leert dat troep de toekomst heeft.

Beleggerstip: investeer in rotzooi

Op de PechaKucha Night hoorde ik voor het eerst over het initiatief van John Kuipers. Hij bouwt kleine centrales die afval omzetten in olie. Bescheiden als hij is, zei hij over zijn eigen idee: “Ik ben niet ambitieus, maar ik ga de wereld veranderen.”

Daar kon hij wel eens gelijk in hebben. Want al wordt meer dan 80% van ons afval tegenwoordig op de een of andere manier nuttig hergebruikt, sinds 1950 is de hoeveelheid afval die we produceren ook met 400% toegenomen. Met die resterende 20% afval blijft dus nog een ruime voorraad ‘ruwe olie’ over. En het mooie is, daar hoef je niet kilometers diep voor in de oceaan te boren!

Het bedrijf Carbon Sciences ziet ook toekomst in vervuiling. Het maakt brandstof uit luchtverontreiniging. Ze gebruiken daarvoor de zogenaamde Gas-to-Liquids technologie, die voor de productie van benzine gebruik maakt van ingrediënten die overvloedig aanwezig zijn: aardgas en CO2 (!).

Transparantie: de vuile was buitenhangen

WikiLeaks was nog maar het begin. In 2011 is er geen plaats meer voor grote bedrijven en machthebbers om zichzelf te verbergen. Transparantie wordt het ‘nieuwe normaal’ volgens The Guardian. Bange bedrijven zullen proberen de geest terug in de fles te krijgen als ze daartoe de kans krijgen, maar die pogingen zijn tot mislukken gedoemd. Twitter, Facebook, de goeie ouwe blogs, onzichtbaarheid bestaat niet meer! Slimme bedrijven zullen een transparante manier van werken daarom aangrijpen om dichterbij hun doelgroep te komen en te leren van hun klanten.

Bouw een megapool voor het milieu

Kleine, schilderachtige dorpjes lijken groen. Maar dat zijn ze niet! Natuurkundige Geoffrey West ontdekte natuurwetten die gelden voor elke stad. Volgens hem verbruiken kleine gemeenschappen buitensporig veel meer van alles dan grote steden. Een grote stad heeft bijvoorbeeld minder asfalt per inwoner nodig en stadsbewoners verbuiken minder energie om hun huizen te verwarmen. Als een stad verdubbelt in omvang, wordt hij hierdoor zelfs 15% milieuvriendelijker. De explosie van steden overal in de wereld zijn dus een zegen voor de planeet. Al geldt de toename van 15% bij een verdubbeling van het aantal inwoners ook voor de groei van het afval. Maar dat willen we juist in 2011, want daar maken we weer olie van.

Kortom, rotzooi lekker aan in 2011!

Bronvermelding: Zelfportret gebaseerd op foto van krunkwerke (Flickr)

Over de schrijver

1 reactie op “Rotzooi maar lekker aan in 2011”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020