Diy: rozemarijnwater belooft een volle haardos, dit zijn mijn ervaringen

Geen idee wat de oorzaak was, maar sinds een tijdje had ik last van een jeukende hoofdhuid. Er was niks aan te zien: geen luis, geen roos, geen eczeem, zelfs geen roodheid. Maar er was wel jeuk en dus ook een krabben dat steeds fanatieker werd. Vooral ‘s avonds als ik op de bank zat. Ik probeerde van alles: stapte over op een andere shampoo, stopte met haarproducten, kocht een nieuwe borstel, legde nieuwe slopen om mijn kussens, gebruikte een nieuw wasmiddel en overwoog zelfs om geheel nieuwe kussens te kopen (want kussens, zo las ik ergens, zijn broeinesten voor bacteriën). Maar niks hielp. Tot ik rozemarijnwater maakt en mijn hoofdhuid daar elke dag mee in masseerde. Dat werkte wel. En het had nog een ander positief effect op mijn haar.

Een geïrriteerde hoofdhuid

In tegenstelling tot sommige vriendinnen had ik nog nooit last gehad van een jeukende hoofdhuid en daarmee prees ik mezelf gelukkig. Want jeuk kan overheersend zijn, weet iedereen die er wel eens last van heeft gehad. Probeer maar eens niet te krabben als het kriebelt: niet te doen. Om iets aan een jeukende hoofdhuid te kunnen doen, is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak te weten. Dat kan van alles zijn, wat het ook meteen heel lastig maakt. Dit zijn zo wat opties:

 • Haarproducten: veel shampoos, conditioners en andere haarproducten bevatten chemicaliën zoals pararbenen, sulfaten en siliconen. Dat kan een allergische reactie veroorzaken op je huid, zeker als het niet (goed) uitgespoeld is. Kies dus voor natuurlijke haarproducten zonder chemicaliën of microplastics en was je haar niet elke dag, maar bijvoorbeeld eens per week.
 • Droge huid: warm water is niet goed voor je huid, dus als je elke dag onder een loeiend hete douche staan kan je huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Probeer dus minder vaak, korter en minder heet te douchen (en koud af te douchen). Drink ook genoeg water om de huid (en het haar) te hydrateren.
 • Stress: stress heeft -helaas- meer invloed op onze gezondheid dan we we denken en dus ook op je (hoofd)huid. Zo kan het stresshormoon cortisol zorgen voor een verstoorde talgproductie en kan je huid rood en geïrriteerd worden. Stress verminderen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je a) moet achterhalen waar de oorzaak voor je stress ligt en die b) niet altijd even makkelijk weggenomen kan worden. Genoeg slaap, bewegen en buiten in de natuur zijn helpt wel.
 • Hormonen: we weten allemaal nog van de puberteit dat hormonen invloed hebben op de huid. Ook zwangerschap, menstruatie en de overgang kunnen invloed hebben op de huid en dus voor irritaties zorgen. Als de productie van oestrogeen daalt (overgang) dan kan de huid minder goed water vasthouden, maakt het minder talg aan kan de huid dus droog en geïrriteerd raken. Helaas hebben we hier niet zoveel invloed op.
 • Voeding: veel snoepen en snacken is nog nooit goed geweest voor de huid. Een gebalanceerd dieet (waarbij je 80% gezond eet en 20% niet zo streng bent) met veel groente, onbewerkt voedsel en genoeg water voeden de huid meer. Een gezonde huid komt dus van binnenuit.
 • Kussen: zorg ervoor dat je niet alleen je kussensloop maar ook je kussen regelmatig reinigt. En dat je hiervoor een natuurlijk wasmiddel zonder chemicaliën of microplastics gebruikt, want ook dat kan de hoofdhuid irriteren.

Rozemarijnwater

Dat gezegd hebbende: ik kon veel van deze vakjes aftikken als niet van toepassing. Ik gebruik alleen maar natuurlijke producten, douche niet elke dag en was mijn haar maar een keer per week. Eet gezond en gevarieerd en was mijn kussens en kussensloop regelmatig…. Bleef over: stress en hormonen. Op beiden leek ik weinig invloed te hebben, dus besloot ik mijn toevlucht te nemen tot rozemarijnwater. Als laatste redmiddel. En dat werkte! Niet alleen heb ik bijna geen jeuk meer aan mijn hoofdhuid, mijn haar ging er ook meer van glanzen (en minder van pluizen) én ik had minder haaruitval (wat waarschijnlijk dan weer samenhangt met een minder geïrriteerde hoofdhuid).

Waarom is Rozemarijn juist zo goed voor je haar? Rozemarijn heeft een ontstekingsremmende werking. Al in de vorige eeuw gingen we over van het alleen borstelen van ons haar tot het wassen met rozemarijnwater, een middel dat al langere tijd rondom de Middellandse zee werd gebruikt van wege de bevorderende werking voor haargroei. Uit onderzoek blijkt dat rozemarijnolie, net als cederhoutolie, de haargroei inderdaad bevordert. Al moeten we dat natuurlijk wel in perspectief zien: als je kaal bent of niet zoveel haar hebt, zal het er niet voor zorgen dat je ineens een volle haarbos krijgt. Maar het zorgt er wel voor dat je een gezonde hoofdhuid hebt en dat het haar wat je hebt goed groeit.

Rozemarijnwater maken

Nou kan je rozemarijnwater of olie natuurlijk kopen, maar dat is a) duurder en b) wordt er vaak toch weer van alles aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Ik besloot zelf aan de slag te gaan met een bosje biologische rozemarijn die ik in de biowinkel kocht (als je het in je eigen tuin hebt staan, kan je dat natuurlijk ook gebruiken). Dit is hoe ik het maak:

 • Neem een bosje rozemarijn en was het goed onder de kraan06
 • Kook wat water in een pan. Ik gebruikte hiervoor gewoon kraanwater, maar bronwater, gefilterd water of gedestilleerd water kan ook. Ongeveer 2 kopjes water op een bakje van ongeveer 10 takjes rozemarijn.
 • Als het kookt, draai je het gas uit en doe je de gewassen rozemarijntakjes in de pan met het deksel erop.
 • Dit laat je ongeveer 12 uur inweken. Daarna giet je het via een trechtertje in een spuitflesje. Het water heeft dan een amberkleur.
 • Maak niet teveel, want dit 100% natuurlijke product kan je ongeveer een week tot twee weken goed houden in de koelkast. HEb je nog wat over dat je niet meer in je haar wil spritzen? Dan kan je het in je gieter gieten voor de plantjes (net als koude thee en koffie). Is weer extra voeding voor hen.
 • Ik sprits er elke ochtend wat van in mijn haar, bij de haargrens, en masseer het in mijn hoofdhuid voordat ik aan mijn dag begin. Ik spoel het dus niet uit.

Conclusie: mijn ervaringen met rozemarijnwater

Het schijnt dat olie een nog sterker effect heeft, maar dan heb je wel weer olie in je haar, dus dan wordt de boel vettig. Omdat aangeraden wordt het elke dag te gebruiken, is het dus kiezen tussen wat vettig haar of toch weer elke dag wassen (met alle mogelijke huidirritaties als gevolg). Daarom koos ik voor rozemarijnwater. Ik gebruik het nu ruim twee weken en merk al dat:

 • mijn hoofdhuid minder geïrriteerd is
 • ik minder haaruitval heb
 • mijn haar minder pluist en meer glanst
 • en ik mijn haar minder vaak hoef te wassen
 • het schijnt bovendien de haargroei te stimuleren, dus we zullen zien of dat na een half jaar ook het geval blijkt te zijn

Wellicht is het een placebo-effect, dat is natuurlijk goed mogelijk, maar ik blijf nog even doorgaan met dit natuurlijke middeltje. Want om echt het meeste resultaat te zien, moet je er 3 tot 6 maanden mee doorgaan (om te kijken wat het effect is op de haargroei). Ik houd je op de hoogte!

Lees ook: Een volle haardos dankzij dit natuurlijke en goedkope middel. En: Je haar laten verven met natuurlijke, plantaardige verf? Bij deze kappers kan je terecht.

Over de schrijver