Een Romeinse anti-food waste tip: Rozenwijn!

Rozenwijn
Rozenwijn. Foto: Eigen Archief.

Vandaag duik ik weer eens terug in de tijd met een zeer oud recept, namelijk een Romeins recept voor rozenwijn. Dit recept is afkomstig uit het kookboek: ‘De re Coquinara’. Dit kookboek is geschreven door Apicius in de 4de eeuw na Christus. Het is een zeer mooi Romeins recept, want het schijnt dat de Romeinen juist deze leftoverwijn dronken bij bruiloften. De wijn werd enkele weken van te voren geprepareerd: Hoe lekkerder de wijn, hoe beter het huwelijk!

Romeins recept voor rozenwijn

*ondertiteling aan te zetten door op het knopje te drukken dat naast het knopje van de kwaliteit zit

Benodigdheden:
– Leftover wijn
– 3 Rozen
– Weckpot

How to?
Het recept is enorm simpel. Was de roos voor het gebruik en pluk vervolgens de bladen van de roos af. De buitenste bladeren kunnen een beetje zwart zijn. Deze wil je niet gebruiken en doe je weg. Juist in de binnenste bladeren, daar zit veel smaak en kleurstof in.

De bladeren doe je in een weckpot en deze vul je vervolgens met witte wijn. De weckpot sluit je en laat je zeven dagen rusten. Na zeven dagen zeef je het mengsel en herhaal je de bovenstaande stappen: Je plukt een roos weer kaal en voegt de wijn weer toe. Dit laat je vervolgens wederom zeven dagen staan.

Uiteindelijk doe je dit drie keer, waarna na drie weken (en drie rozen) de wijn op smaak én kleur is gebracht. Na drie weken zeef je de wijn voor de laatste keer en doe je de wijn in een decoratieve fles.

Serveer de wijn koud én genieten maar, op zijn Romeins!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver