Rozijnen als tussendoortje effectief tegen verhoogde bloeddruk

BabbagecabbageHet bekende rode doosje rozijntjes is niet alleen voor kleine kinderen een gezonde snack. Drie maal daags een handje rozijnen als tussendoortje blijkt effectief om de de bloeddruk te verlagen bij mensen met prehypertensie, ofwel een bloeddruk die iets hoger is dan normaal. Dit werkt zelfs beter dan medicijnen bij deze groep patiënten.
Dit bleek uit een onderzoek van het Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center (L-MARC) uit Kentucky onder 46 mannen en vrouwen met prehypertensie. De onderzoekers bekeken over een periode van twaalf weken het effect van rozijnen, andere vruchten en groenten, en snacks als biscuits en crackers – op hun bloeddruk. Het aantal calorie dat zij aan snacks aten was hierbij steeds gelijk.
Rozijnen verminderden zowel de systolische als de diastolische bloeddruk met maximaal 7 procent, terwijl de andere snacks geen effect hadden. De onderzoekers denken dat de kalium in rozijnen het actieve ingrediënt is dat bij mensen met prehypertensie de bloeddruk terugbrengt tot een veilig niveau.
Er is sprake van prehypertensie als je een systolische bloeddruk van 120 tot 139 mmHg hebt, en een diastolische bloeddruk van 80 tot 89 mmHg1.
BRON: presentatie American College of Cardiology, 61st Annual Scientific Session, 24-27 maart 2012 in Chicago, VS via Medisch Dossier
Bekijk hier de inhoud van het nieuwe nummer van Medisch Dossier

Foto: Babbagecabbage, Flickr.com
Meer lezen?
Alternatieven die werken bij Parkinson
Koffie houdt de hartslag goed
Spiritueel afvallen, het lijnen voorbij

Over de schrijver

1 gedachte over “Rozijnen als tussendoortje effectief tegen verhoogde bloeddruk”

  1. Pingback: 9 gezondheidsvoordelen van zonlicht - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.