Parfum gemaakt van de schil van een sinaasappel

Parfums zitten tegenwoordig bomvol met chemische en synthetische stoffen. Dat is niet alleen slecht voor je eigen huid en neus maar ook voor het milieu. Broer en zus Boye en Noëlle besloten om duurzame en plantaardige parfums te gaan ontwerpen om een alternatief te bieden voor deze vervuilende industrie. Zo hebben ze een parfum ontworpen dat gemaakt is van sinaasappelschillen die normaal gesproken worden weggegooid: VERSCHIL- EAU D’ORANGE. Dit heerlijke geurtje werd tweede in de finale van de Wereldprijs en verovert vele neusjes. We spraken de initiatiefnemers over hun bijzondere parfum.
Een goed idee
Boye en Noëlle waren altijd al gefascineerd door geur. Zo begonnen ze vijf jaar geleden met het maken van een parfum. Net als veel anderen dachten ze dat parfum gemaakt wordt van heerlijk ruikende bloemen en planten. Noëlle:
“Helaas ontdekten we al snel dat er een hele vervuilende industrie achter zit. Ze zitten vol met chemische en synthetische geurstoffen en tegelijkertijd worden er miljoenen tonnen plantaardig materiaal weggegooid waar etherische oliën in zitten. Dat vinden wij niet oké!
‘Om een alternatief te bieden zijn we samen RUIK gestart. Wij gebruiken plantaardige reststromen om parfums van te maken. Heerlijk voor je neus, je huid en het milieu. Zo worden er 20.000.000 ton per jaar aan sinaasappelschillen weggegooid. Voor ons eerste parfum VERSCHIL – EAU D’ORANGE gebruiken we de geurolie uit biologische sinaasappelschillen.”
Het maakproces
Alle parfums van RUIK worden door het duo zelf ontworpen en met de hand gemaakt. Van het destilleren van etherische oliën, het samenstellen van de geuren tot aan het maken van papier voor de verpakking van restmaterialen uit hun eigen keten. Boye:
“Toen we jong waren speelden we met een sinaasappelschil bij een kaars en door de schil uit te drukken maakten we vlammetjes. We ontdekten op die manier dat er heel veel geurolie in sinaasappelschillen zit. Vanuit deze herinnering zijn we begonnen met het ontwerpen van ons eerste parfum: VERSCHIL – EAU D’ORANGE.”
“Bij EAU D’ORANGE staat de etherische sinaasappelschillenolie centraal. Om de vurige geur van de vlammetjes terug te laten komen in het parfum gebruiken we gember en zwarte peper.”

Afbeelding: Ruik
Afbeelding: Ruik


Ingrediënten
Boye en Noëlle zijn continu opzoek naar nieuwe plantaardige geurstoffen om te verwerken in hun parfums. Noëlle vertelt bevlogen over de ingrediënten:
“Hedendaagse parfums bestaan voor gemiddeld 95% uit synthetische en chemische geurstoffen! Synthetische musk bouwt zich op in organismen en wordt nu al teruggevonden in moedermelk en ftalaten (een soort plastics) zijn schadelijk voor je huid. Dit vinden wij niet verantwoord!”
“Al onze parfums zijn vrij van synthetische geurstoffen, Ftalaten, UV-filters en kunstmatige conserveringsmiddelen. We gebruiken enkel etherische oliën van plantaardige reststromen, planten die je kan blijven oogsten en biologische alcohol.”
De toekomst
Het is allemaal erg snel gegaan voor het duo. In de zomer bedachten ze VERSCHIL en besloten ze een crowdfundactie te starten om te kijken of er animo voor is. Boye vertelt enthousiast:
“Na drie weken stond de teller al op 100% en ontdekten we dat er heel veel mensen zijn die net als ons verschil willen maken! In oktober deden we de eerste pakketjes op de post. We stonden in de finale van de ASN Wereldprijs én staan deze maand op de cover van GezondNU. Ondertussen runnen we onze webshop en produceren we de speciale limited kersteditie van VERSCHIL – EAU D’ORANGE!
Noëlle sluit hoopvol af: “Onze droom is om uiteindelijk een lijn te ontwikkelen die met verschillende reststromen laat zien hoe fantastisch de ingrediënten ruiken die we normaal weggooien. Hét alternatief bieden voor mensen die het verschil willen ervaren!”
Op de site van RUIK vind je alles over hun bijzondere geurtje.
https://www.youtube.com/watch?v=DCDr5EE_8G8

Over de schrijver

4 gedachten over “Parfum gemaakt van de schil van een sinaasappel”

  1. Pingback: Van Kerstboom tot parfum: DEN

  2. Beste Corry,
    Er worden schillen gebruikt geen sinaasappelen, een restproduct als ik het artikel nogmaals lees.
    De voedselindustrie neemt het niet zo nauw met onze gezondheid.
    Om jouw eigen product aan te prijzen door eerst op andermans rotzooi te wijzen, tja dat is een keuze.

Reacties zijn gesloten.