Ruilbank maakt vinden van zaden en planten gemakkelijk

Foto: IITA image library, Flickr

(Gastblog door Douwe Beerda) De organisaties Permacultuur Nederland en Spullen Delen hebben de handen ineengeslagen om een levende planten- en zadenbank voor Nederland op te zetten. Iedereen kan meedoen aan deze handige ruilbank.
In de database kun je zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare gewassen vinden. Vooral de lokale zoekfunctie is praktsich. Zo kun je als je op zoek bent naar een rode-bessenstruik of een bieslookplant eerst kijken of iemand in een straal van 1, 5 of 10 kilometer rond je woonplaats dit beschikbaar heeft.
Hoe en waar kan ik meedoen?
Ga naar www.spullendelen.nl, hier kun je je registreren en beginnen, deel de zaden, knollen en ander plantmateriaal van eetbare planten die je over hebt. Het is het meest praktisch om deze in de categorie “zaden, stekjes, planten, kruiden” aan te bieden. Ook kun je zelf zaden en planten krijgen van mensen die deze aanbieden. Ga naar “spullen” en bekijk daar vervolgens de categorie “zaai- & pootgoed“, hier kun je een uitgebreid aanbod van planten en zaden vinden. Bedenk dat het niet uitmaakt of een plant die je overhebt al een paar keer wordt aangeboden, voeg de plant juist wel toe, zo kan het aanbod namelijk zo lokaal mogelijk zo groot mogelijk worden. Inmiddels zijn er al een flink aantal deelnemers en zijn er al meer dan 100 planten en zaden beschikbaar. En hoe meer mensen meedoen, hoe uitgebreider en beter het systeem wordt.
Meer informatie vind je op Permacultuur Nederland

Over de schrijver