Ruim duizend revolutionairen tekenen voor beter voedsel


Op 30 maart ontketenden Sandra van Kampen en Dick Veerman, de intiatiefnemers van NieuwVers, een ware voedselrevolutie. En dat was precies hun bedoeling. Zij presenteerden die dag namelijk hun voedselmanifest, waar al 1052 mensen zich de afgelopen maanden bij aansloten door het te ondertekenen. Zij tekenen daarmee voor een nieuwe wereld waarin de macht in handen is van de eters en verklaren vanuit hun mogelijkheden en rol in de samenleving de 9 principes van het manifest te ondersteunen en verandering te brengen.
“De presentatie van het manifest mag best gezien worden als de 21e eeuwse variant van de bestorming van de Parijse Bastille uit 1789”, vertelt Veerman. De bestorming van de Bastille werd ingegeven door te weinig eten en was de start van de Franse revolutie.
“Eten kwam er uiteindelijk genoeg”, vervolgde hij. “Zelfs veel te veel en we worden er dik en ziek van. De productieprocessen drukken bovendien zwaar op het milieu omdat we uit concurrentieoverwegingen water-, fosfaat- en andere, kringlopen niet goed sluiten. Daarnaast gaan we onzorgvuldig met dieren en hun rol in de kringloop om. De revolutie van de 21e eeuw moet gaan om voldoende kwalitatief en verantwoordelijk gemaakt voedsel voor zoveel mogelijk mensen.
Het doel van NieuwVers is om duurzaam en gezond eten inhoud te geven. Om mensen met hun eten te verbinden. Om eten in in de winkels te hebben dat zo weinig mogelijk bewerkt is. Om korte ketens tussen consument en producent te krijgen. En om te zorgen dar boeren hier in Nederland een boterham kunnen verdienen aan de productie van ons voedsel.
En dat doel bereikt organisatie onder andere door goede initiatieven groot te maken met creatieve acties en veel sociale media. Zo riepen zij op tot een #strawberrymob, waarbij honderden mensen bijeen kwamen om de smaakvolle aardbeien van teler Jan Robben te kopen. Zij lieten zien maar wat graag te willen betalen voor smakelijk en vers fruit, en protesteerden daarmee tegen het beleid van supermarkten die goedkoop en lang houdbaar fruit in de schappen leggen. Ook maakten NieuwVers ouderwets gezonde bonen en peulvruchten weer hip met de #bonenestafette. Vele voedselfanaten en bekende Nederlanders kookten, ontbeten en schreven 40 dagen lang over alle soorten bonen en peulvruchten.
De intitiatiefnemers werken samen met hun organisaties Urgenda en Foodlog hard aan het omzetten van het manifest in daden. Zo bouwen zij een app die vers, gezond en duurzaam eten combineert met leuk, lekker en makkelijk. Ook brengen ze lokale ketens onder de aandacht en stellen ze ‘voorbeeld’ producten, die laten zien hoe goed en lekker een product kan zijn. Daarnaast lobbyen zij bij de overheid voor versoepeling van regels, zodat bijvoorbeeld veilingoverschotten in de stad verkocht mogen worden.
Het laatste actiepunt – starten met 400 zelfstandige winkels die verse producten in de schappen willen leggen – is er een die de missie van NieuwVers misschien nog wel het mooist weergeeft, want in al deze 400 winkels gaan de consumenten kiezen welke verse producten verkocht gaan worden.
Lees meer en onderteken het manifest via www.nieuwvers.nu/
Meer lezen?
Visolie helpt voor teruggetrokken pubers en concentratieproblemen
Lowlandsgangers leren nieuwste duurzame snufjes
TV-series als Breaking Bad zijn intellectueel uitdagend


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement en ontvang drie nummers voor maar € 15,-

Over de schrijver