Ruimte vinden in een tiny house

Ze woont nu bijna een jaar in haar wikkelhouse in Almere Poort: Hennie Tibben. Sinds januari geeft ze elke maand een lezing over haar ervaringen tijdens de Tiny Housing Experience. Sommige dingen zijn tegen gevallen, zoals het feit dat ze nog steeds de enige bewoner is van dit tiny buurtje. Maar de meeste dingen vielen mee. Zo geeft het leven in een tiny house haar meer ruimte.

Leven met weinig spullen

“Achteraf gezien werd het zaadje geplant in 2008,” vertelt Hennie als ze terug blikt op haar tiny house avontuur. “Ik ging toen voor het eerst weer eens lang op reis met een rugzak. Ik werkte online woonde tijdelijk op verschillende plekken en leefde langere tijd met heel weinig spullen. En dat beviel me eigenlijk wel.”

Vastzitten in je woonstijl

Toch duurde het nog een aantal jaren voordat ze het roer echt omgooide. “Ik was al uit het systeem van werken gestapt door in eigen beheer aan de slag te gaan als zzp’er. Maar in 2015 kreeg ik het gevoel dat ik vast kwam te zitten in mijn eigen woonstijl.” Hennie woonde in hartje Utrecht in een koopwoning van vier verdiepingen. “Ik had overal spullen: de zolder, het souterrain. Alles lag vol,” vertelt ze. “Ik ging lezen over schuldenvrij en hypotheekvrij leven. Ik ging bewuster en groener leven. Mijn auto ging weg, ik ging met eten experimenteren. Het ging stap voor stap tot ik in 2016 besloot mijn huis te koop te zetten zonder dat ik wist wat ik dan wilde qua woning.”

Wikkelhouse Dordrecht Yw Dsc3002 E1525272598597
Wikkelhouse At Stayokay Dordrecht, Netherlands. Picture And ©: Yvonne Witte / Wikkelhouse

Het wikkelhouse

De overstap naar een tiny house is snel gegaan voor Hennie. “Ik ging naar allerlei plekken waar vernieuwingen waren en zag zo een video van het wikkelhouse: dat stal mijn hart. Ik deelde de video enthousiast op social media, maar het waren mijn vrienden die me erop wezen dat dit tiny house misschien wel wat voor mij was. Zelf had ik daar nog niet eens aan gedacht. Toen heb ik contact gezocht met de makers en is het allemaal heel snel gegaan.”

De enige bewoner

Het wikkelhouse, dat gemaakt is van karton en hout, had al de status van recreatiewoning. In 2016 deden de makers mee aan de Bouw Expo in Almere. Samen met 24 andere tiny houses kregen ze toestemming om hun ontwerp ook daadwerkelijk te realiseren. “Van de in totaal 25 huizen staan er nu, twee jaar later, zeven,” zegt Hennie. “Maar ik ben nog steeds de enige bewoner! Ik had me vooraf helemaal een voorstelling gemaakt van een community met gelijkgestemde mensen, die in hun eigen tiny house in dit buurtje in Almere Poort woonden, maar het is anders gegaan.”
Hennie verwacht dat uiteindelijk maar de helft van de tiny houses, die toestemming kregen, ook echt gerealiseerd gaan worden. “Het is vrij complex om in deze tijd een nieuwbouwwoning neer te zetten, zeker als het om de innovatieve bouw van tiny houses gaat. De woning moet aan allerlei eisen voldoen en dus moet je allerlei procedures doorlopen om vergunningen te krijgen. De makers van het wikkelhouse en ik waren een goed team, dus wij kregen het in korte tijd voor elkaar, maar het is niet makkelijk.”
Tiny Buurtje

Meer ruimte

Het wikkelhouse van Hennie mag tot juni 2019 op deze plek blijven staan. “Daarna moet ik een beslissing nemen: ga ik de kavel kopen en blijf ik of zoek ik een andere plek? Op dit moment weet ik echt nog niet wat ik ga doen.” Hennie mist soms de drukte van de stad, de terrasjes om de hoek waar je kan afspreken. “Maar in Almere kan veel meer dan in Utrecht: het is ‘nieuw land’ dus er is veel meer ruimte en openheid voor vernieuwing, in Utrecht moet je knokken voor dit soort zaken. De lucht is hier ook schoner en ik kan letterlijk heel ver kijken vanuit mijn huis. Ik heb meer ruimte.”
Hennie heeft er geen moment spijt van dat ze de sprong in het diepe heeft gewaagd. “We zijn heel erg consument geworden met z’n allen en betalen daar een hoge prijs voor. We werken hard om onze hypotheek te kunnen betalen en kopen alles kant-en-klaar omdat we geen tijd hebben voor iets anders. Vaak zit je vast in het verdienmodel van anderen, alsof er geen andere opties zijn. We denken niet meer na over wat we echt willen en hoe we dat willen en we hebben allemaal smoezen en argumenten om dat ook niet te hoeven doen.”

Het roer omgooien

Het roer omgooien en uitvinden wat je echt wilt, is ook niet makkelijk, geeft Hennie onmiddellijk toe. “Je moet het echt aangaan en angsten en twijfel horen daar ook bij. Er zijn genoeg momenten geweest dat ik dacht dat ik gek geworden was of in één of andere midlife crisis terecht gekomen was. Maar het is goed gekomen: omdat ik het aan gegaan ben, dwing je dat op die manier af.” Hennie wil nog minder spullen dan ze nu heeft en wordt er erg gelukkig van om dingen zelf te creëren, zoals een tuin of een vliegengordijn. “Het leven in een tiny huis met minder spullen geeft me ruimte.”
Hennie Tibben geeft elke maand een lezing over haar ervaringen met een leven in een tiny house. De eerstvolgende lezing van Tiny Housing Experience is 18 mei.
 
Foto’s: Adrienne Norman

Over de schrijver

3 gedachten over “Ruimte vinden in een tiny house”

  1. Pingback: Dit zijn de vijf grote voordelen van het wonen in een tiny house - hetkanWEL

  2. Pingback: Zo ziet de stad van morgen eruit

  3. Pingback: Een zelfvoorzienende time-out plek midden in de natuur

Reacties zijn gesloten.