Rusland beschuldigt actievoerders Greenpeace van piraterij

By Salvatore Barbera from Amsterdam, The Netherlands (Arctic Sunrise in Libya) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Arctic Sunrise van Greenpeace. Foto: wikimedia commons
Nederland wil voor 18.00 uur vanavond uitleg van de Russische ambassadeur over het enteren van het schip Arctic Sunrise van Greenpeace. Dat meldt de NOS vandaag. Als er geen nieuwe informatie komt, moet het schip vrijgegeven worden en de bemanningsleden vrijgelaten. Dat heeft minister Hennis-Plasschaert gezegd in de Tweede Kamer. Ze verving daar haar collega Timmermans van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur is gisteren al op gesprek geweest op het ministerie.
Diplomaten, onder wie medewerkers van het Nederlands consulaat in Sint-Petersburg, zijn inmiddels aan boord gegaan van de Arctic Sunrise.
Lees het hele artikel op NOS.nl
Volgens Greenpeace Nederland is er nog geen formele aanklacht tegen de 30 actievoerders die sinds vrijdag door de Russische kustwacht worden vastgehouden. Wel is het Onderzoeksbureau van het Russische Noordwestelijke Federale District een strafrechtelijk onderzoek geopend naar Greenpeace. De actievoerders zouden mogelijk worden beschuldigd van piraterij.
Greenpeace noemt dit “absurd”. Woordvoerder Jorien de Lege: “Aantijgingen van piraterij tegen vreedzame actievoerders houden geen steek in internationaal recht”. De organisatie eist de onmiddellijke vrijlating van alle actievoerders.
Bron: NOS, Greenpeace
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Greenpeace schip geënterd door Russische kustwacht bij Noordpool
Nederlandse ijsbreker Arctic Sunrise negeert Russisch vaarverbod

Over de schrijver