Rustig slapen onder beddengoed zonder gif

 
‘Waar slaap jij eigenlijk onder?’, mailde Stephan Zeijlemaker aan Rob van den Dool. ‘Onder een met dons gevuld dekbed’, reageerde hij. Kort daarna stuurde Van den Dool hem een YouTube-filmpje waarin ze zagen hoe ganzen levend werden geplukt. Hoe onpasselijk ze er ook van werden, ze realiseerden zich: dit is een groen gat in de markt. De twee ondernemers begonnen in 2010 met Yumeko, een bedrijf dat verantwoord geproduceerde dekbedden, kussens en beddengoed verkoopt. ‘Beddengoed zonder gif, kinderarbeid en dierenleed bestond helemaal niet’, zegt Van den Dool. Het bleek niet eenvoudig om volledig verantwoorde grondstoffen voor hun producten van wol, katoen en dons te vinden.
Zo bestaat voor dons geen keurmerk. Van den Dool en Zeijlemaker vonden een diervriendelijke donskwekerij bij een boerengemeenschap in Canada, maar toen de eerste baal dons aankwam op Schiphol, bleken de veren spierwit van de kankerverwekkende chemicaliën. Ze kozen voor eendendons, maar zie maar eens eendendons te krijgen dat niet van vetgemeste foie gras-eenden komt. Uiteindelijk vonden ze in Ermelo op de Veluwe een pekingeendenhouderij, die de dieren wel goed behandelt. Alle producten hebben nu een fairtrade- en/of GOTS-keurmerk. Deze laatste garandeert een gifvrij productieproces. Van den Dool vindt dat ‘mensen moeten weten dat er iets mis is in hun slaapkamer’, zodat ze niet langer rustig slapen – om eraan toe te voegen dat Yumeko de oplossing biedt voor de slapeloosheid.
Meer lezen?
Een blauwe economie met innovatie op basis van de natuur
Verander je denken, verander je leven
Duiken in de vuilniscontainers
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver