7 rustige wandelroutes om te wandelen in stilte

Vorige week wandelden mijn zus en ik in de stromende regen door het bos. We wilden even bijpraten, maar hadden ook zin in wat frisse lucht. Dat konden we dus mooi combineren. Met laarzen en een regenjas aan ging het best, vonden we. Onderweg raapten we kastanjes en walnoten en de hoge bomen boden bescherming tegen de ergste nattigheid. Het was heerlijk. Vooral ook, omdat we niemand anders tegenkwamen. Het hele bos was uitgestorven. We besloten het vaker te doen. Weer of geen weer en ik wierp me op om een aantal rustige wandelroutes uit te zoeken.

Rustige wandelroutes

Toeval bestaat niet, maar de volgende dag ontvingen we bij hetkanWEL een persbericht van AllTrails en Holidu met een overzicht van rustige wandelroutes. Deze wandelroutes zijn tot stand gekomen met heat maps. Er werd onderzocht welke wandelroutes het minst aantal gebruikers hadden op een bepaald moment. Aangezien je te maken hebt met live beelden, kan het natuurlijk veranderen. We zetten 7 rustige wandelroutes voor je op een rij in prachtige gebieden. 

1. Boswachterspad Kootwijk

Afstand: 18 km| Level: gemiddeld | beoordeling: 4,4/5 (11 reviews)
Zin in een “rondje” Veluwe waar het niet zo druk is? Boswachterij Kootwijk ligt midden op de Veluwe en behoort tot de mooiste plekken in de omgeving. Verdwaal tussen de eikenbossen, de jeneverbesstruiken en de douglassparren als je over de kronkelende paden loopt. Omdat het hier zo rustig is kan je hier al snel herten of everzwijnen tegen het lijf lopen.
(Noot: Gretske, een van onze lezers heeft deze wandeling gewandeld, maar het was toen niet zo rustig. Ze vond het wel een afwisselende wandeling. Haar reactie vind je onder het blog).

2. Rondje Naardermeer

Afstand: 17,1 km | Level: gemiddeld | score: 3,8/5 (5)
Als je op zoek bent naar natuur en rust, kijk dan niet verder dan de rustgevende oase van het Naardermeer. Een polderlandschap gecombineerd met meertjes, riet, weilanden en moerasbos. Er zijn uitzichtpunten en een observatiehut, waar je otters en de purperreiger kunt spotten op de route.

3. Kampina en Oisterwijkse Vennen

Afstand: 15,4 km | Level: gemakkelijk | score: 4 /5 (13)
Een sprookjesachtig landschap en vele geheime ontdekkingen. Geniet van het prachtige duinlandschap afgewisseld door bossen, grasvelden en valleien die het landschap doorsnijden. Dit gebied heeft verschillende uitzichtpunten en biedt de mogelijkheid om zeldzame planten- en diersoorten te zien. Dit pad is geweldig voor het hele gezin en je kan er ook goed fietsen.

4. Rondje Wylerbergmeer

Afstand: 11,9 km | Level: gemiddeld | score: 4,6/5 (8)
Dit is een prachtige natuurwandeling met af en toe een behoorlijke klim. Iedere heuvel brengt je weer naar een nieuw verrassend uitzichtpunt. De route loopt langs het Afrika Museum, over de Duivelsberg en rondom het Wylerbergmeer. Er is een grote kans om op deze route verschillende dieren en vogels te spotten, pak je verrekijker dus in je rugzak.

5. Rondwandeling Maasduinen

Afstand: 16,4 km | Level: gemakkelijk | score: 4,3/5 (11)
Op deze uitgebreide wandeling leer je het Nationaal Park Maasduinen tot in de puntjes kennen. Trek wel goede schoenen aan, waarmee je ook door de zandwegen komt. Geniet van een rustige wandeling rond het Reindersmeer en ontdek de verschillende soorten vogels, zoals de ijsvogel die hier actief is. De wandeling loopt over een halfverharde weg, een loopbrug, gaat door rivierduinen, heidevelden en gemengde bossen.

6. Erfgooiersbos rondwandeling

Afstand: 7,7 km | Level: gemakkelijk | score: 4 /5 (8)
Lang lang geleden was het Erfgooiersbos slechts een heidegebied en halverwege de jaren ’40 werd het dennenbos aangeplant en bloeide het uit tot het bos dat je vandaag de dag ziet. Je maakt hier een heerlijk rustige wandeling tussen de loofbomen en verliest jezelf in de natuur. 

7. Gerendal rondwandeling 

Afstand: 13,2 km | Level: gemiddeld | score: 3,8/5 (5)
Iets meer spierpijn kan je verwachten na de wandeling door het heuvelachtige Limburgse landschap, je stijgt en daalt hier iets meer. Je komt een gevarieerd landschap tegen met kapellen en zelfs culinaire lekkernijen langs de weg. Langs de weg ontdek je naast salamanders en dassen in ieder geval een hoop meer, dus pak je wandelschoenen en nieuwsgierigheid alvast in! Dit landschap heeft zoveel meer te bieden. 

Heb je nog aanvullingen?

Mijn zus en ik besloten om elke maand samen een wandeling te maken. Weer of geen weer. De enige vraag die de hele tijd blijft hangen is, wat nou als iedereen dat besluit te doen?
En heb je aanvullingen? Laat het ons weten.

Over Alltrails en Holidu

AllTrails is een Outdoor app voor iOS & Android met de grootste collectie gedetailleerde, door bezoekers samengestelde wandelroutes en foto’s die afkomstig zijn van de community van meer dan 20 miljoen wandelaars, mountainbikers en wandelaars. Op Holidu kun je een vakantiewoning boeken door heel Europa. 

Over de schrijver

5 gedachten over “7 rustige wandelroutes om te wandelen in stilte”

  1. Ik heb de eerste wandeling (boswachterspad Kootwijk) gewandeld een week geleden. Ik vond hem helemaal niet stil, je loopt van een N-weg naar de snelweg, naar weer een N-weg waarna je weer de snelweg kruist om weer bij een N-weg te komen. De wandeling is wel mooi en gevarieerd, maar ik zou hem nooit onder de meest rustige wandelroutes platsten, dit los van het feit dat we aardig wat mountainbikers en wandelaars tegenkwamen.

  2. Ja, soms vraag je je wel eens af “waarom zijn er vandaag niet meer mensen die zo’n mooie route lopen op deze prachtige dag”…
    aan de andere kant, wees blij dat het wat rustiger is en geen volle parkeer-plekken bij de ‘start’ e.d. situaties.

  3. Leuk concept: de Weer-of-geen-weer wandeling. Staan een paar mooie tochten in die ik zeker eens wil gaan doen. Al ben ik toch eigenlijk stiekem wel een mooi weer wandelaar dus ik kijk toch even vooraf naar het weerbericht.

Reacties zijn gesloten.