Ryan (9) werkt aan een schonere wereld met zijn Ryan’s Recyling Company

De Amerikaanse Ryan (9) is de CEO van Ryan’s Recycling Company. En als je denkt: is 9 niet wat jong om je eigen bedrijf te hebben? Dat is het zeker, toch is Ryan al een ervaren rot in het vak. Hij begon met het recyclen van afval toen hij pas drie en een half jaar was, zo vertelt hij zelf. De reden? Hij wil graag zijn steentje bijdragen aan het plasticvrij maken van de aarde en de oceaan. En, merkt hij daar fijntjes bij op: “I think it’s making a big difference.” You go, Ryan!

Een grotere vuilniswagen

Naast plastic recyclet Ryan ook glas en blik. Hij haalt het afval op bij buren en vrienden, sorteert het en levert het (samen met zijn vader) in bij de afvalverwerkingscentrale. Daar heeft hij ondertussen al meer dan 529.000 blikjes en flessen weggebracht waarmee hij tienduizenden dollars verdiende. Dat geld zetten zijn ouders opzij, zodat hij later kan studeren. Maar Ryan zelf zou het zelf liever uitgeven aan een grotere vuilniswagen, zodat hij nog meer kan recyclen.

Ryan’s Recycling Company

“Het is helemaal niet zo moeilijk om je eigen bedrijf te beginnen,” zei Ryan drie jaar geleden in deze korte documentaire van 60 seconden. Hij vindt dan ook dat meer jonge mensen zoals hij zelf zouden moeten beginnen met recyclen, om het milieu te helpen. Bij hem begon het allemaal toen zijn vader hem een keer meenam naar een recyclingbedrijf toen hij 3,5 jaar was. “I just loved it,” zegt Ryan. En dus zei hij de volgende dag tegen zijn ouders dat hij z’n eigen recyclingbedrijf wilde beginnen. Het begon klein, met een paar flessen van de buren, maar zijn bedrijf groeide al snel.

Inmiddels is hij al zeven jaar bezig en heeft hij verschillende klanten in de hele regio. En als je denkt dat hij al dat geld zelf houdt, voor zijn studie of die grotere vrachtwagen, dan heb je het mis. Hij heeft zijn eigen T-shirtlijn, dat over de hele wereld wordt verkocht. En dat geld doneert hij aan de Pacific Marine Mammal Centre, zodat ze eten en medicijnen kunnen kopen voor de opgevangen zeehonden.

The Ellen Show en CNN

Overigens is het succes van deze 9-jarige Amerikaan uit Californië niet helemaal ongemerkt voorbijgegaan. Zo is hij te gast geweest bij The Ellen Show en bij CNN waar hij werd geportretteerd als ‘young wonder’. Daar vertelt iemand, die al twee jaar met Ryan samenwerkt, dat hij honderd procent gefocust is en in elke vuilnisbak waar hij langs loopt even checkt of niemand er per ongeluk plastic, blik of glas in gegooid heeft.

Dat je nooit te jong bent om iets goeds te doen, leerde het 4-jarige bloemenmeisje Izis ons al: zij brengt overgebleven bloemen langs bij bejaarden.

Over de schrijver