Armste president ter wereld neemt afscheid

Foto: BBC

‘s Werelds armste president stopt in maart 2015 als leider van Uruguay. Zijn termijn als president zit er dan, na vijf jaar, op. Tijdens de verkiezingen begin december is zijn partijgenoot Tabaré Vázquez gekozen als nieuwe leider van Uruguay. Vázquez was van 2005 tot 2010 ook al president van het Zuid-Amerikaanse land.

Bijzondere president
De aftredend president van Urugay, Jose Mujica, krijgt een prima salaris. De man geeft echter 90% van zijn inkomen weg aan goede doelen. En zijn auto is geen luxe mercedes, maar een Volkswagen Kever uit 1987. Hij wordt wel ‘s werelds armste president genoemd. Maar zelf vindt hij dat absoluut niet.

Mujica woont op een eenvoudige boerderij, niet ver van Montevideo, de hoofdstad van Urugay. “Ik wordt wel ‘de armste president’ genoemd, maar ik voel me niet arm. Arme mensen zijn mensen die alleen maar werken om een dure levenstijl te kunnen onderhouden, en altijd meer willen,” zegt Mujica. “Het is een zaak van vrijheid. Als je niet veel bezittingen hebt, dan hoef je niet je hele leven als een slaaf werken om ze te bewaren, en daarom heb je meer tijd voor jezelf.”

Mujica draagt zijn levensstijl ook uit op internationale fora. Op de klimaatconferentie in Rio de Janeiro in juni 2012 vertelde hij zijn medepolitici dat de huidige “hyperconsumptie” van veel mensen het probleem is, en dat daar wat aan gedaan moeten worden. We hebben volgens Mujica een “blinde obsessie voor het bereiken van groei met consumptie. Alsof minder consumptie het einde van de wereld betekent.”

Bron: BBC

Lees ook

Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

8 reacties op “Armste president ter wereld neemt afscheid”

  1. “Het is een zaak van vrijheid. Als je niet veel bezittingen hebt, dan hoef je niet je hele leven als een slaaf werken om ze te bewaren, en daarom heb je meer tijd voor jezelf.” – Denk daar nog maar eens over na. Je hoeft ook niet bang te zijn dat er iets gestolen wordt als je niets van waarde hebt. Nog meer vrijheid!

  2. Pingback: 5 redenen waarom we 's werelds armste president gaan missen - hetkanWel.nl

  3. Empty pockets, Big Spirit !; De enige mens onder de wereldleiders !! Jammer dat hij weggaat, terwijl de wereld zulke mensen zo hard nodig heeft !

Reacties zijn uitgeschakeld.