‘s Werelds eerste aardappelwinkel geopend in Amsterdam

DE WEEK IN VOEDSEL – Niet alleen veetelers slaan een tweede weg in om hun producten aan de man te brengen, ook andere boeren zoeken naar nieuwe manieren van afzet. Hadden we het twee weken geleden nog over crowdfundkoeien, nu is het de beurt aan een hippe pop-up winkel met aardappels.

Foto: Flickr, United Soybean Board
Piepers. Foto: Flickr, United Soybean Board

Van frietjes tot puree en van chips tot aardappels uit de oven – de piepercultuur in Nederland lijkt behoorlijk rijk te zijn. Op het eerste gezicht, want als je wat kritischer kijkt zie je dat er heel luchtig wordt gedaan over dit zwaargewicht in onze dagelijkse keuken. Niet iedereen beseft dat de ene aardappel de andere niet is. Dat de agria voor friet wordt gebruikt en allians een romige soort is bijvoorbeeld. Of dat er nog veel meer soorten zijn: van commerciële Opperdoezer tot oer-aardappel Mayan Twilight, en van gele aardappels tot roze en zelfs paarse.

Protestdumps
De knol, oorspronkelijk uit de Azteekse regionen, werd in Nederland in 1727 als voedsel erkend. Al met al happen we dus al zo’n 300 jaar piepers weg, en blijkbaar is dat lang genoeg om de waarde van deze koolhydratenbom teveel voor lief te nemen. Was het vroeger nog een schilderij waard, nu is de massaliteit van aardappelgebaseerde maaltijden zo groot dat een aardappel meer of minder niemand iets lijkt te kunnen schelen.

Daarnaast worden ze in zulke grote getalen geproduceerd dat de prijs, zeker in deze tijd van Russische groente- en fruitboycotten, ontzettend laag ligt. Laag genoeg om in te zetten in protestdumps in Frankrijk. Aardappeltelers vechten al langer tegen de reducerende waarde van de knol, maar tot op de dag van vandaag lijken ze de consument nog niet echt te kunnen bereiken.

De Pieperboetiek
Eén jonge boer, Krispijn van den Dries, vindt het mooi geweest. Maar in plaats van nogmaals z’n piepers op de Dam te storten als uiting van ongenoegen, pakt hij het deze keer positiever geframed aan. Gisteren, vrijdag 26 september, opende hij zijn Pieperboetiek: een pop-up store waarin hij maar liefst 20 soorten aardappels verkoopt en waar bijna elke dag een evenement is om aardappels heen; van diner tot culinair historische lezing. Redelijk uniek, en reden genoeg zelfs voor de buitenlandse pers om eens een kijkje te komen nemen.

De winkel is niet alleen om een extra slaatje uit te slaan, want zoveel leveren twee weken aardappels verkopen in Amsterdam niet op, maar ook om eens goed in gesprek te gaan met de grote doelgroep van stedelingen. Krispijn, biologisch-dynamische akkerbouwer uit de Flevopolder, wil namelijk ook gewoon weten hoe hij zijn producten meer waarde kan meegeven. Zodat hij hopelijk niet nog een keer tonnen overhoudt, maar zijn product en het verhaal erachter (soms romantisch en soms ook gewoon keihard) goed kwijt kan zonder afhankelijk te zijn van de marketing van supermarkten.

Joris Lohman (@jorislohman) en Marjolein van Vucht (@marjolein_vv) van de Youth Food Movement geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier ‘De Week in Voedsel’ en is eerder gepubliceerd in Trouw.

De Pieperboetiek is te vinden aan de Jan Evertsenstraat 105 te Amsterdam.

Over de schrijver

1 reactie op “‘s Werelds eerste aardappelwinkel geopend in Amsterdam”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020