De Nederlandse overheid is van plan om de salderingsregeling af te gaan bouwen. Laat het nou net zo zijn dat de salderingsregeling een van de regelingen is die zonnepanelen zo aantrekkelijk maken. Want het slaat de brug tussen het moment waarop zonnepanelen elektriciteit opwekken en wanneer de elektriciteit daadwerkelijk gebruikt wordt.
Dit is een groot gat dat nu gedekt wordt, doordat het elektriciteitsnetwerk van Nederland dient als batterij. De elektriciteit wordt tijdelijk opgeslagen en kan op elk willekeurig moment opgenomen worden.
Maar wanneer valt dit weg? Zijn zonnepanelen op dit moment nog aantrekkelijk en hoe ziet de toekomst eruit? Om antwoord te geven op deze vragen namen we contact op met Robert Wilbrink, de eigenaar van zonnepanelenfriesland.nl. Een doorgewinterde expert op het gebied van zonne-energie en duurzaamheid. We hebben de antwoorden zo goed mogelijk omschreven zodat het begrijpelijk is voor iedereen.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling is een regeling ingesteld door de Nederlandse overheid in 2004. Tevens is Nederland het enige land waar deze regeling actief is. De regeling is destijds ingesteld om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.
De zonnepanelen wekken de meeste stroom op wanneer de zon het meeste schijnt. Dit zijn tevens de tijden waarop een gemiddeld huishouden het minste stroom verbruikt. In een gemiddeld huishouden wordt er namelijk op deze tijdstippen buitenshuis gewerkt.
Omdat de elektriciteit opgewekt in 2004 slecht opgeslagen kon worden in een batterij, werd er een oplossing bedacht. Huishoudens met zonnepanelen kunnen de stroom kosteloos terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor functioneert het stroomnet als een grote batterij voor woningen en bedrijven met zonnepanelen.
De hoeveelheid stroom wordt gemeten in het aantal kWh. Stel dat een huishouden over een jaar 2000 kWh elektriciteit heeft teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk, dan kan datzelfde huishouden 2000 kWh zonder extra kosten afnemen. Het terugleveren en het opnemen van elektriciteit wordt dan tegen elkaar weggestreept.
Hierdoor kunnen huishoudens volledig draaien op de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen. Dan wel met een slimme oplossing die dit mogelijk maakt, de salderingsregeling.
Hoe zal de salderingsregeling afgebouwd gaan worden?
Het is goed om te weten dat het afbouwen van de salderingsregeling op dit moment nog een plan is. Door velen wordt gesproken alsof het nieuwe wetsvoorstel hiervoor al helemaal rond is, maar dit is niet het geval. Aldus Robert Wilbrink.
De 1e kamer moet nog een oordelen, dit is tot op heden nog niet gebeurd. Dit maakt het zeer aannemelijk dat het afbouwen van de salderingsregeling op zijn vroegst op 1 januari 2026 zal gaan plaatsvinden. De huidige plannen zien er als volgt uit:
Jaren | Salderingspercentage |
2023 | 100% |
2024 | 100% |
2025 | 64% |
2026 | 64% |
2027 | 55% |
2028 | 46% |
2029 | 37% |
2030 | 28% |
2031 | 0% |
Op dit moment is de overheid druk bezig met de verkiezingen en de lobby voor zonne-energie gaat gewoon door. Hierdoor zou het maar zo eens kunnen dat er pas op 1 januari 2026 wordt begonnen met het afbouwen van de salderingsregeling. Alles schuift dan een jaartje op in de tabel hierboven. Dit zou goed nieuws zijn voor de mensen die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen.
Heerst er op dit moment onrust in de zonne-energiemarkt?
Robert Wilbrink geeft aan dat er op dit moment wel wat onrust heerst in de zonne-energiemarkt. Het NOS interviewt een installateur van zonnepanelen die aangeeft dat de aanvragen drastisch teruglopen. Hiernaast hebben we VandeBron die aangeeft extra kosten in rekening te gaan brengen voor houders van zonnepanelen.
Een energieleverancier maakt namelijk extra kosten doordat er meer elektriciteit wordt teruggeleverd. Voorheen werd dit verhaald op alle gebruikers, maar VandeBron gaat dit beperken tot enkel de houders van zonnepanelen.
Dan is er nog de salderingsregeling die afgebouwd gaat worden. Maar op termijn zal ook dit zich herstellen. De salderingsregeling is bijvoorbeeld een zeer voordelige regeling voor houders van zonnepanelen. Maar ook zonder de salderingsregeling kunnen zonnepanelen nog steeds uit. De stroomopbrengst neemt toe en zo het rendement.
Is het slim om nu zonnepanelen aan te schaffen?
Omdat er nu wat onduidelijkheid is in de markt merken we dat de consument wat terughoudend is. Maar eigenlijk is dit nergens voor nodig. Het is ondertussen duidelijk dat de salderingsregeling afgeschaft gaat worden, de wanneer vraag moet nog precies bepaald worden. Toch zijn er al duidelijke richtlijnen gesteld zoals vermeld in de tabel. Dus we weten dat het gaat beginnen.
Dan kunt u toch beter nu direct zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Op deze manier kunt u nog de grote voordelen van de huidige salderingsregeling meepakken. Daarnaast zal het afbouwen beginnen in 2025 of misschien 2026. Maar afbouwen betekent niet dat het stopt. In de eerste twee jaren van het afbouwen kunt u nog steeds 64% salderen. Dit zijn voordelen die in geen ander land geboden worden. U kunt dus het beste het voordeel nog meepakken zolang het aanwezig is.
Gemiddeld ligt de terugverdientijd nog steeds rond de 5 jaar. Een zonnepanelen systeem heeft een beoogde levensduur van 25 jaar. Sommige systemen gaan zelf 30 of 35 jaar mee. Dit betekent dat het systeem volledig is afbetaald in 5 jaar. Dit houdt in dat er nog minimaal 20 resterende jaren zijn waarin u vrijwel kosteloos gebruik kunt maken van groene stroom.
Tegelijkertijd zijn er nog steeds voldoende subsidies actief voor zonnepanelen, waarmee u veel geld kunt besparen.
Omdat de salderingsregeling afgebouwd wordt zal de terugverdientijd door de tijd heen wat toenemen. Maar dit betekent niet dat zonnepanelen niet meer uit kunnen. Er worden immers in andere landen toch ook op grote schaal zonnepanelen geïnstalleerd. Hier zitten voldoende landen tussen met een vergelijkbaar klimaat als die van Nederland.
Wat gebeurt er als de salderingsregeling volledig is afgebouwd?
Als de salderingsregeling volledig is afgebouwd betekent het dat de huidige regels in de energiemarkt weer volop actief worden. Als de elektriciteit opgewekt met zonnepanelen niet in de woning gebruikt kan worden, zal het teruggeleverd worden. Dit gebeurt tegen de prijs die de energieleverancier er op dat moment voor geeft. In de middag is dan doorgaans een overschot aan elektriciteit, omdat er dan minder gebruikt wordt, maar het meeste opgewekt wordt. Dit is een nadelig scenario, want hierdoor daalt de prijs, of kan het zelfs voorkomen dat u moet betalen.
Maar gelukkig zijn ook hier de juiste oplossing en innovaties voor. De techniek op het gebied van thuisbatterijen wordt op dit moment verder ontwikkeld. Daardoor kunnen de batterijen steeds meer stroom opslaan en tegelijkertijd langer vasthouden. Waardoor gebruikers de stroom evenredig over de dag of dagen kunnen spreiden. Tegelijkertijd heb je slimme batterijen die een gedeelte van de stroom terugleveren op het moment dat de prijs het hoogst ligt. Allemaal slimme oplossingen waarmee we in de toekomst ook winstgevend gebruik blijven maken van zonne-energie.
We kunnen dus concluderen dat dit het moment is om zonnepanelen aan te schaffen. Pak zoveel mogelijk voordeel mee van de nog bestaande salderingsregeling. Als de salderingsregeling volledig is afgebouwd komen er nieuwe innovaties en ontwikkeling, zoals de thuisbatterij. Hierdoor zullen zonnepanelen nog steeds zorgen voor een goed rendement.