Afbouw salderingsregeling, wat betekent dat voor de opbrengst van je zonnepanelen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Ja, met de afbouw van de salderingsregeling, kunnen zonnepanelen nog steeds uit. Natuurlijk ten eerste omdat het een duurzame en toekomstbestendige investering is. Lees verder over waarom zonnepanelen ook in de toekomst financieel aantrekkelijk blijven.

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

In 2025 wordt de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk afgebouwd. Met deze regeling ontvang je nu nog een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Met het afbouwen van de salderingsregeling, kun je elk jaar steeds een lager percentage salderen. Tot het eind van de salderingsregeling, in 2031, daarna krijg je geen vergoeding meer voor teruggeleverde energie. Alsnog kun je de investering van een zonnesysteem prima terugverdienen, alleen zou dit iets langer kunnen duren.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Momenteel zit de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld op zeven jaar. Zonnepanelen gaan doorgaans 25 jaar mee. Dus zelfs al zou je er negen of tien jaar over doen om deze terug te verdienen, al die jaren daarna zijn winst.

Ook zal de prijs van zonnepanelen naar verwachting steeds meer dalen en het rendement stijgen. Hiermee blijft het een slimme investering, voor het milieu en voor je portemonnee. Om nu, en in de toekomst, optimaal te profiteren van je zonnepanelen, is het belangrijk dat de opbrengst goed aansluit op je verbruik.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor eigen stroomverbruik?

Een gemiddeld huishouden heeft voor eigen gebruik ongeveer zes tot tien zonnepanelen nodig. Hoeveel energie je verbruikt en dus nodig hebt, zie je terug op je jaarafrekening. Voor het bepalen van het aantal zonnepanelen spelen nog twee belangrijke factoren mee. Namelijk het rendement van de panelen en je toekomstige situatie. Verwacht je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of de aanschaf van energieverbruikers zoals een warmtepomp of elektrische auto?  

Wist je dat je woonplaats ook invloed heeft op je opbrengst? In de provincie Limburg, Noord- en Zuid-Holland kun je genieten van gemiddeld de meeste zonne-uren per jaar. Dit gaat zelfs om honderden uren verschil met een provincie zoals Gelderland of Overijssel. Dus zonnepanelen in het Westland kopen of zonnepanelen in Den Haag laten installeren, levert in theorie meer op dan plaatsen die verder van de kust liggen.

Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij

Het wegvallen van de salderingsregeling zal plaats maken voor andere ontwikkelingen. Zoals misschien wel een prijsdaling van een thuisbatterij. Met zo’n batterij kun je zelf meer van je eigen opgewekte stroom gebruiken. Een keerzijde van een thuisaccu is de milieu-impact. Het maken van een thuisbatterij kost namelijk veel energie en schaarse grondstoffen. Gelukkig ontstaan steeds meer initiatieven met een mindere milieubelasting. Bijvoorbeeld een batterij die werkt op wijkniveau.

Zelf kun je zonnestroom zoveel mogelijk benutten door de inzet van een elektrische auto. Ook helpt het elektrische apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine en droger te laten draaien op het moment dat de panelen stroom leveren.

Conclusie

Wanneer je het kopen van zonnepanelen overweegt, hak je het beste zo snel mogelijk de knoop door. Je kunt dan de eerste jaren nog zoveel mogelijk profiteren van de salderingsregeling. En vooral in combinatie met andere duurzame initiatieven zoals een warmtepomp, elektrische auto of inductie koken, blijven zonnepanelen ook in de toekomst zeker financieel interessant.

Over de schrijver