Dit stel woont een jaar samen in hun tiny house

Een jaar geleden interviewden we Martijn en Irene. Zij hadden toen net hun tiny house gebouwd en stonden te trappelen om daar eindelijk te gaan wonen. Wij waren eigenlijk wel benieuwd hoe hun eerste jaar op 15m2 beviel en vroegen dat aan Martijn.
Om maar meteen met de deur in jullie kleine huisje te vallen: hoe is het eerste jaar bevallen?
Het wonen in het huisje is echt fantastisch! De jaren daarvoor woonden we in een caravan dus dit was echt een verademing. We hebben het afgelopen seizoen zo genoten van het feit dat we nu in een “echt” huisje wonen.
Als we hier ’s ochtends wakker worden en onze deuren openen hebben we gelijk het gevoel dat we buiten naar binnen halen. De stap om naar buiten te gaan is zo ontzettend klein. Daardoor voelt al dat groen als een verlengde van onze woonkamer. Daarnaast hebben we gemerkt dat het weer in Nederland eigenlijk best mee valt. Buiten één lekkende kraan hebben we geen vervelende dingen meegemaakt.
Verder zitten we elkaar ook niet in de weg. Zo’n klein huisje maakt het juist knus en gezellig! Al geef ik toe dat je wel echt goed met elkaar overweg moet kunnen, anders wordt het al snel erg krap.
Waar staat jullie huisje ook alweer?
Het huisje staat op camping de Klepperstee in Ouddorp. We hebben een mooi plekje gekregen bij een meertje en afgelopen winter is het huisje gewoon op deze plek blijven staan. We betalen deze plek per seizoen en het is ook nog extra goedkoop voor ons omdat we de camping op deze manier promoten.
Tiny House Samenwonen2

Missen jullie iets aan jullie vorige woning?
Voordat we in het tiny house trokken, woonden wij in een caravan en dit is natuurlijk vele malen primitiever. Daarvoor woonden wij in een huurhuis in Haarlem en dat was duidelijk groter. Toch voelde het gek genoeg veel kleiner omdat we vooral binnen leefden. Als je de deur opende zat je gelijk op een drukke straat. Buiten een barbecue aansteken werd ook niet echt gewaardeerd door de buren.
Wat heeft jullie het meest verrast?
Het heeft ons verrast dat we zo ontzettend veel aandacht hebben gekregen met het huisje. Er zijn verschillende TV-programma’s komen filmen en we hebben in verschillende bladen gestaan. Er stonden soms zelfs op de camping rijen met mensen die vragen wilden stellen of gewoon even kwamen kijken!
Tiny House Samenwonen2

In veel gemeenten zijn ze druk bezig met tiny house projecten, maar het is nog steeds moeilijk om een locatie te vinden. Hoe staat het er voor bij jullie?
Dit is voor ons het laatste jaar dat we op ons plekje mogen blijven staan. Wij zijn dan ook druk op zoek naar een nieuwe plek. Dus bij deze een stille hint aan mensen die nog een mooi stukje tuin of natuur over hebben: we horen het graag!

Veel van onze lezers zouden wel in een tiny house willen wonen, maar maken zich zorgen of er wel genoeg locaties beschikbaar komen voor tiny houses. Jullie hebben het risico wel genomen. Hoe staan jullie daar nu tegenover?

Ik geloof dat als je een droom hebt je actie moet ondernemen het gewoon moet gaan doen. Natuurlijk blijft het onzeker, maar zelf heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Het lijkt me veel erger als je later spijt hebt omdat je het niet hebt geprobeerd.
Tiny House Samenwonen3

Wat zijn jullie toekomstplannen en dromen?
Onze toekomstplannen zijn nogal veranderlijk, maar er zit wel een zekere rode draad in. Onze oren en ogen staan namelijk altijd open voor nieuwe avonturen en we zijn altijd aan het dromen. Een van die dromen is toch wel een mooi plekje in de natuur waar we ons huisje een lange tijd mogen neerzetten.
Wil jij meer weten over Martijn en Irene? Klik dan hier voor hun site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Tiny House Holland

Over de schrijver