Samenwonen is van alle tijden; met je ouder(s) of verzorger(s), in een studentenhuis of met je geliefde is vrij normaal, maar in de afgelopen jaren komen daar steeds meer vormen bij. Denk aan erfdelen, eco-communities, mommunes, adult dorms, ouderen die zelfstandig samenwonen, of een extra stuk huis dat je kan aanbouwen voor je ouders. Deze woonvormen lossen meerdere problemen tegelijk op. Ze zijn vaak duurzaam, maken het mogelijk voor mensen om toch een huis te vinden én zorgen voor sociale cohesie. Een win-win-win dus. Wij geven je een aantal voorbeelden.
1. Erfdelen
Door erfdelen kunnen boeren die willen of moeten stoppen op hun eigen plek blijven wonen, en de nieuwe bewoners dichtbij de natuur. Het is een alternatieve woonvorm waarbij bewoners ook deels voor elkaar zorgen, met vier tot acht woningen op een boerenerf.
Erfdelen is niet nieuw, het bestaat al honderden jaren, maar de huidige belangstelling ervoor is wel bijzonder en dat geldt ook voor de bijdrage die het levert aan de doorstroming op de woningmarkt en de vitaliteit van het platteland. Meer informatie vind je op Erfdelen.nl.
2. Samenwonen in een co-community
Eco-communities hebben twee doelen: duurzaamheid en gemeenschapsvorming. Bewoners delen niet alleen leefruimte, maar ook duurzame praktijken, zoals gemeenschappelijke tuinen, zonne-energie, regenwateropvang en recycling.
Elke eco-community is anders. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Iris van Asselt. Zij woont met haar familie in de eco-community LiberTerra. Op het terrein staan tien verplaatsbare huizen, geproduceerd met zoveel mogelijk hergebruikte en natuurlijke materialen, gedeeltelijk of volledig off-grid. “Afvalstromen” als grijs- zwart- en regenwater en GFT worden hergebruikt om kringlopen te sluiten. De toekomstige tuin produceert zoveel mogelijk eigen voedsel voor ons en andere vormen van leven. En duurzame levensmiddelen en diensten worden collectief ingekocht.
3. Mommune
Single moeders zoeken elkaar op in mommunes. Dit is natuurlijk afgeleid van het woord ‘commune’, wat gemeenschap betekent. Mommunes komen overgewaaid uit Amerika. De term is nieuw, maar het principe natuurlijk niet. Deze mommunes zijn er voor vrouwen die besluiten om de zorg voor hun kinderen en het huishouden, maar ook kosten te delen. In sommige mommunes hebben alle moeders een eigen woning en delen ze gemeenschappelijke ruimtes, maar het kan net zo goed dat iedereen echt door elkaar leeft.
4. Kangoeroewoning: met je ouders
Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben allebei een aparte voordeur, maar vaak kan je wel binnendoor naar elkaar toe. Het realiseren van een kangoeroewoning heeft nogal wat voeten in aarde. Je moet een woning namelijk splitsen of je moet bij de gemeente een bouwvergunning vragen voor een woning in je tuin. Je wordt namelijk echt buren van elkaar. Lees hier het interview met Laurens Smits, die het voor elkaar kreeg.
5. Samenwonen met leeftijdsgenoten
Knarrenhof is voor mensen vanaf 45 jaar en ouder waarbij ook altijd ruimte is voor maximaal twee bewoners onder deze leeftijd. Het is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden. Hierdoor kunnen mensen veilig wonen met veel privacy en hebben tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Knarrenhof is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is immers geen woongroep. Wel is het een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert.
Ook zijn er steeds meer twintigers, die samen een huis kopen. Vaak is het voor deze groep lastig om een eigen woning te vinden, maar door alle inkomsten bij elkaar op te tellen, is er ineens meer mogelijk.
Voor starters is het een lastige tijd om een woning te vinden. Er is een groot tekort aan huizen, de prijzen liggen hoog en een hypotheek is niet altijd even makkelijk te krijgen met flexibele arbeidscontracten. Ellen Ootes wilde dan ook niet drie ton uitgeven voor een piepklein appartement in de stad, maar ging op zoek naar een andere oplossing. En dat lukte. Samen met zes anderen woont ze in een boerderij in de provincie Utrecht. Als je kan delen, wordt het ineens betaalbaar. “Je geeft wat privacy op, maar je krijgt er een groentetuin, een prachtig huis en een heleboel gezelligheid voor terug.” Lees hier het interview met o.a. Ellen.
Bonus oproep
Dit zijn vijf verschillende soorten van samenwonen, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Denk aan woongemeenschappen, CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) en gemeenschappelijke huizen voor alleenstaanden. Wil je hier meer over weten? Schrijf je dan in voor de Anders Wonen Maand. Vanaf 1 oktober gaan we van start met mooie verhalen over bijzondere woonvormen, initiatiefnemers van woonprojecten en tips om zelf aan de slag te gaan! Als je je inschrijft, ontvang je een maand lang de speciale nieuwsbrief.
En dan nog een speciale vraag: ben of ken jij iemand die met zijn (schoon)ouders, grootouders, of familieleden van andere generaties een woning deelt en je wil daar graag meer over vertellen, neem dan ajb contact met ons op. Redactie@hetkanwel.nl.
1 gedachte over “5 x samenwonen nieuwe stijl”
Ik mis hier Centraal Wonen (CW), een manier van samen-op-jezelf die al heel lang bestaat en niet-leeftijd of levensfasegebonden is.
Iedereen bewoont een eigen woning maar deelt bijv tuin en de wasmachines. Men huurt van een woningbouwvereniging maar het beheer is in handen van de bewoners dmv stichting waar iedereen financieel en in tijd aan bijdraagt. Zo zijn er ‘corvee’-taken (toen ik in CW woonde was ik verantwoordelijk voor ‘mijn’ stukje trap dus schoonhouden) maar meer vrijblijvend kunnen er kook/eetavonden zijn, meestal maandelijks een koffieochtend en cafeavond. En vaak ook wel minstens eens per jaar een groot feest.
Zie voor meer info: https://gemeenschappelijkwonen.nl/
Reacties zijn gesloten.