Dit stel woont samen in een tiny house

Vorig jaar spraken we Shirly en Roy over de bouw van hun tiny house. Zij waren toen nog druk bezig met ontwerpen en informatie verzamelen. Inmiddels is hun tiny house af en wonen ze er alweer een tijdje samen. We vroegen ze hoe het bevalt om samen te wonen op minder dan 18m2 en naar hun dromen voor de toekomst.
Jullie huisje is prachtig geworden! Hoe hebben jullie het hele traject ervaren?
Eigenlijk was de ontwerpfase het moeilijkste gedeelte. Dat kwam omdat er nog niet veel informatie was, zoals bijvoorbeeld hoe je warm water in je huisje krijgt. De bouw zelf ging erg snel. Er werd bijna iedere dag fulltime aan gewerkt door John en Dave van der Hoeven, de vader en broer van Shirly. Wij hielpen zo veel we konden, maar zonder de expertise en vaardigheden van deze mannen hadden wij het nooit zo mooi en snel voor elkaar gekregen. Het is echt een knap staaltje vakwerk!
Hoe is het om je droomhuisje vorm te zien krijgen?
Heel leuk! Je ziet je huisje iedere dag groeien. We hadden niet echt bouwtekeningen, behalve de mooie schetsen die Shirly had gemaakt. We hebben tijdens het bouwen eigenlijk alle constructies bedacht en gelijk uitgevoerd. Dat werkte erg goed. Bijna alles is gemaakt in de schuur bij het ouderlijk huis van Shirly, dat is ook wel bijzonder. De grootste uitdaging was om onder het maximumgewicht van 3500 kilo te blijven. Daarom werd iedere balk en schroef in de berekeningen opgenomen. Uiteindelijk week het eindgewicht maar een paar kilo’s af van onze berekening!

Roy En Shirly In Hun Tiny House Door Irene Hilhorst
Afbeelding Door Irene Hilhorst

Op welke ontwerp keuzes zijn jullie het meest trots?
Ons huisje is binnen ongeveer 2,30 meter breed, 7 meter lang en 3,70 meter hoog. Wij hebben gekozen voor een redelijk recht door zee ontwerp met niet te veel tierelantijntjes. Het was voor ons belangrijk dat het een huiselijk uiterlijk kreeg. We hebben daarom voor een klassiek puntdak gekozen met dakkapellen bij het slaapgedeelte. Wij zijn trots op het hele totaalplaatje van het huisje. Alles klopt gewoon!
Wanneer zijn jullie in het huisje getrokken?
We wonen sinds september 2016 in ons huisje. Afgelopen winter zijn wij 3 maanden naar Oostenrijk geweest, waar wij in een caravan vertoefden. Die caravan beviel ons ook zeer goed. Maar als je dan weer in je eigen huisje terug komt is die ineens weer heel groot!
Hoe voelt het in om jullie droomhuisje te wonen?
Wij genieten elke dag van ons huisje en zijn helemaal blij met hoe alles is geworden. De kleuren zijn precies goed, de indeling en alles klopt. Het fijne is dat wij zo dicht bij het strand wonen, daar zijn wij dan ook veel te vinden. Ons huisje brengt ons dichter naar de natuur en dat is echt heerlijk!
Tegen welke uitdagingen lopen jullie aan?
Als het veel regent is het lastig om je natte kleren weer droog te krijgen en in de winter is het wel krap met twee zonnepanelen. Verder kan een gasfles natuurlijk wel eens net leeg zijn als je een warme douche wilt nemen. Dat is natuurlijk heel simpel op te lossen door een reserve gasfles neer te zetten. Wij vinden dat juist leuk omdat het je heel bewust maakt van je verbruik. We letten heel goed om alles wat we verbruiken in dit huis.
Shirly Tiny House Loft
Afbeelding Door Roy Mosterd

Hoe bevalt het om samen te wonen op minder dan 18 vierkante meter?
Heel goed! Wij zijn allebei vanuit ons ouderlijk huis in ons tiny house getrokken, dus wij kunnen het niet vergelijken met hoe het is om in een ‘normaal’ huis samen te wonen. Wij verwachten dat er niet veel verschil tussen zit. Uiteindelijk kies je er toch vaak voor om in de buurt van elkaar te zijn, ook in een groot huis. Je hoeft niet altijd iets samen te doen.
Vaak is de een op de computer bezig en doet de ander iets anders op de bank. Zo hebben we allebei ons eigen ding, maar zijn we toch bij elkaar. Shirly is veel thuis. Zij heeft een honden-vakantieopvang in ons tiny house. Dat is erg gezellig! Wij misten een hond om ons heen en op deze manier kan ze het combineren met werk. Ik ben vooral in de zomer veel aan het werk bij de surfshop/school en daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfje met fotografie, film en grafisch design.
Waar staat jullie tiny house en kunnen jullie daar blijven?
Op strandpark Vlugtenburg. Hier wonen wij echt heerlijk. Het is direct achter de duinen gelegen en wij kunnen dus zo naar het strand lopen. Voorlopig kunnen we hier nog wel blijven staan, maar we zouden toch ook graag onze eigen plek willen.
Roy En Shirly Door Irene Hilhorst
Afbeelding Door Irene Hilhorst

Hoe ziet jullie droomlocatie er uit?
Onze droomlocatie is dichtbij het strand op een groot stuk land, zodat de paardjes van Shirly hier ook zouden kunnen staan. Omdat we op een vakantiepark staan komen er elke keer nieuwe mensen. Dit levert veel bekijks op bij ons huisje. Dit is natuurlijk een groot compliment en leuk dat mensen ons huisje bewonderen, maar soms verlangen wij naar iets meer privacy. Daarom willen wij ooit graag onze eigen plek met veel rust en ruimte.
Wil jij meer weten over Roy en Shirly? Klik dan hier voor hun site en Facebookpagina. De prachtige afbeeldingen bij dit stuk zijn gemaakt door Irene Hilhorst van Levenbuitendelijntjes (Foto 1,2 en 4) en Roy Mosterd.

Verder lezen?

Een tijdje terug interviewden we Martijn en Irene. Zij wonen alweer een jaar samen in een tiny house. Klik op de afbeelding hier onder om naar hun verhaal te gaan.
Tiny-House-Lijst Overzicht

Over de schrijver