San Francisco verbiedt Happy Meal. Volgt Nederland binnenkort?

Foto: happymealy, Flickr

San Francisco gaat Happy Meals verbieden. Deze Amerikaanse stad heeft een wet aangenomen die restaurants in de stad verbiedt om speelgoed aan te bieden bij ongezond eten. Het bekende Happy Meal menu van McDonald’s is een van de slachtoffers van dit beleid dat per 1 december zal ingaan.

Amerika strijdt tegen ongezond eten

De stap van San Francisco is ongebruikelijk. Amerikanen zijn over het algemeen huiverig om wetten aan te nemen die teveel in het persoonlijke leven van burgers ingrijpen. Maar de wet komt niet zomaar uit de lucht vallen. In de VS hebben ondertussen 17% van de kinderen obesitas, onder andere dankzij de overvloedige aanwezigheid van fastfood restaurants.

Overigens mag er nog wel speelgoed uitgedeeld worden bij gezonde menu’s. De gerechten mogen niet meer dan 600 calorieën bevatten en er moet fruit en groente bij geserveerd worden.

Overgewicht bij kinderen levert gezondheidsrisico’s op. De meeste te zware kinderen zijn dat op latere leeftijd ook. Dit geeft een grotere kans op hart -en vaatziekten. Verder komt door overgewicht Diabetes type 2 nu ook bij kinderen voor — een ziekte die vroeger nog “ouderdomsdiabetes” werd genoemd.

Er zijn verschillende campagnes gestart om iets aan overgewicht te doen. First Lady Michelle Obama is vaak in het nieuws met haar strijd tegen overgewicht bij kinderen. Ook de Engelse t.v. kok Jamie Oliver promoot met een nieuwe t.v. serie gezonder schoolvoedsel. De nieuwe wet past in dus in een trend.

Nederland: nog weinig aandacht voor groeiend probleem

In Nederland is een soortgelijk verbod nog nergens aan de orde. Toch is overgewicht bij kinderen hier ook een groeiend probleem. In 2010 had Nederland slechts 2% van de kinderen obesitas, maar dit was wel een verdubbeling ten opzichte van 1997. Daarbij groeide het aantal meisjes met overgewicht tussen 1997 en 2010 met 25%. Voor jongens was het percentage zelfs 40%.

Gezien deze trends zullen verschillende Nederlandse gemeentes het voorbeeld van San Francisco erg aantrekkelijk vinden. Het is wachten op het eerste ‘happy meal verbod’ in Nederland.

Wat vind jij? Moeten Happy Meals en andere ongezonde kindermenu’s verboden worden?

Bronnen: CBS, TNO, voedingscentrum, Huffingtonpost

Lees ook

Zo ziet een happy meal er na een jaar uit

Vermijd chemische dikmakers: 5 tips

Koran en bijbel lijken meer op elkaar dan je denkt

Over de schrijver

5 reacties op “San Francisco verbiedt Happy Meal. Volgt Nederland binnenkort?”

 1. We weten het allemaal, alles waar te voor staat is niet goed. Maar ik vond het een feestje om met mijn zoon bij de mac te eten. Inmiddels is het een puber van 16 zonder overgewicht.
  Het gaat dus hoe je in zijn alegemeenheid met eten (gezond/ongezond) eten omgaat.

 2. ik zou denken dat het obesitas probleem veel dieper gaat dan die twee keer in de maand dat een gezin langs mcdonald's gaat. Doe een rondje restaurants en je ziet dat bij elk kindermenu een speeltje zit. Doe een rondje supermarkt en je ziet dat kinderen blijkbaar geen appel meer eten zonder dat er een kabouter op zit, geen toetje meer eten zonder een dino en niet meer mee willen naar de supermarkt zonder een gogo te krijgen. Belangrijker nog: Kijk eens hoeveel kinderen er geen ontbijt eten, maar wel chocoladerepen en zoete drankjes mee naar school nemen. Tel eens hoeveel flessen frisdrank er doorheen gaan in een gemiddeld gezin. Het uitstapje zorgt niet voor de calorieën, maar het dagelijks voedingspatroon en ouders die niet meer fatsoenlijk koken. Bovendien moet er dan ook eens gekeken naar bewegingspatronen; want energiehuishouding heeft alles te maken met verbruik van energie, en niet alleen met inname. Meer speelvelden, speeltuinen, plekken waar kinderen leuk en veilig buiten kunnen spelen. Minder internetten en tv-kijken.
  Elk kind met obesitas is een kind teveel. En ik ben ook niet tegen ingrijpen vanuit de overheid, maar vertel maar eens waar je echt effectief ingrijpt. En dan geloof ik niet in symboolpolitiek door speeltjes te verbieden. Dat is een oppervlakkige ingreep die vast goed scoort in het oneliner-debat anno 2010, maar niets oplost.

 3. De kadootjes waren om kinderen aan het eten te krijgen, denk ik.
  Dan hebben we ook nog ouders, zij nemen kinderen mee naar de Mac Donalds, die zullen aangepakt moeten worden, zij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van hun kind.
  Ouders met kinderen zitten tegenwoordig elke zaterdag in de Mac Donalds, dat is de generatie die er mee is opgegroeid toen de Mac Donalds in NL kwam. Dat was cool en wel leuk. Toen zaten er nog geen kinderen, in de jaren 80. Wat toen jeugd/tiener was, zijn nu de ouders van de dikke kinderen.
  En al die vette zooi was toch wel lekkerder dan de groente die je thuis kreeg.
  Plus dat ze thuis niet hoeven te koken, de ouders van deze dikke kinderen komen uit een generatie van zaterdag-brooddag. Die is ingewisseld voor zaterdag-MacDonaldsdag.

Reacties zijn uitgeschakeld.