Sarah bouwt haar eigen volledige groene, zelfvoorzienende woning 

“Dit huis moet heerlijk zijn om in te wonen, maar het moet ook weer helemaal kunnen verdwijnen en opgenomen worden in de aarde”, zegt Sarah de Groot (33). Sarah is natuurbeschermer, levensgenieter en sinds dit jaar ook ecologisch huizenbouwer. De muren, het dak en de vloeren zijn helemaal organisch. Toch staat haar huis als een… euh huis!

De afgelopen maand liep Sarah als een echte bouwvakker over haar kavel in Olst in Overijssel waar ze samen met anderen haar huis bouwde. Een huis dat helemaal gemaakt is van organische materialen en gerecycled hout. De muren, het dak, en vloer zijn van boxen met stro. Het tweede dak bovenop de boxen bestaat uit bladcompost. Het huis is zelfvoorzienend: de elektriciteit en warmte worden geleverd door zonnepanelen en een warmtepomp, het hemelwater gefilterd in een helofietenfilter zodat het gebruikt kan worden voor de wasmachine en de wc is niet aangesloten op het riool omdat er een composttoilet is. Er komt een grote tuin zonder erfscheiding; de tuin wordt gedeeld met de andere bewoners in deze duurzame en circulaire woonwijk. Hier wordt gebouwd aan een groen woonsprookje!

Etentje voor vrienden

Hoewel het ecologische huis experimenteel is gebouwd, zal het van alle gemakken voorzien zijn. NIet supergroot, maar groot genoeg om een etentje te geven voor vrienden en familie. “Dat is een fantastisch vooruitzicht. Tegelijk geeft me dat wel een beetje druk, ik moet het wel echt laten zien nu!”

Wat Sarah bedoelt met ‘het echt laten zien’ is dat je een huis kunt bouwen dat comfortabel en modern is, maar ook volledig duurzaam. Cradle tot cradle en bovenal zelf gebouwd. In de werkplaats van Strobox zaagde ze daarom de afgelopen weken alle boxen die gevuld werden met stro. De boxen dienen nu als de vloer, muren en dak. Alleen al in het dak zitten 60 balen stro. Deze boxen werken isolerend in de winter en zorgen voor verkoeling in de zomer. “Toen alles prefab klaar was, hebben we in een week tijd het huis gebouwd. Het waren enorm enerverende dagen!

Costa Rica

“Of ik handig ben? Al eerder bouwde ik mijn camper om en hielp ik mee met de bouw van een huis van natuurlijke materialen. Dat huis van klei en leem stond in Costa Rica en was niet zo stevig als het exemplaar dat ik nu hier in Olst bouw. Da’s ook beter, want altijd knaagde die onrust dat ‘s nachts het dak op m’n hoofd zou vallen. Ik wist dus wel dat ik handig was. Maar op deze manier een huis bouwen? Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Gelukkig denk ik altijd: Je kunt alles leren als de interesse er is.”

Sarah woonde lang in Costa Rica omdat ze hier de Macaw Recovery Network op had gericht, een organisatie die zich inzet voor ara’s die met uitsterven bedreigd zijn. De stand van deze papegaaien is belangrijk, omdat het een barometer is voor de conditie van het tropisch regenwoud in Latijns Amerika en daarom ook direct raakt aan wereldwijde klimaatissues zoals de opwarming en ontbossing.

“Ik ben al mijn hele leven bezig met duurzaamheid en het klimaat. Zo heb ik in Bonaire volledig off-grid en zelfvoorzienend gewoond. Mijn verhuizing naar Costa Rica deed daar een schepje bovenop, daar kon ik een nog grotere impact maken. Toch wilde ik terug naar Nederland. Waarom? Nou, simpelweg omdat ik heimwee had. Je kunt wonen op de prachtigste plekken op de aarde, maar uiteindelijk draait je levensgeluk om verbinding met gelijkgestemden. Je kunt alleen iets goeds betekenen voor de wereld en voor anderen, als je zelf ook gelukkig bent. Mijn werk voor het Network zet ik hier door.”

“Jij lacht altijd”

Haar re-migratie naar Nederland was een goede keuze. “Mensen zeggen hier vaak: ‘Sarah, jij lacht altijd.’ Ja, dat klopt. Want ik ben super happy. De mensen met wie ik me nu omring zijn inspirerend en hebben dezelfde mindset. Je roeit niet tegen de stroom in en dat is echt lekker.”

Wat valt haar op qua wonen en bouwen, na al die jaren weg te zijn geweest uit Nederland? “Er vallen me twee dingen op. Ten eerste: wat wonen Nederlanders groot! Met de huidige woningnood is dat onbegrijpelijk. Al die ruimte kost bovendien materiaal wat steeds schaarser wordt en die ruimte moet verwarmd worden. En wat me ook opvalt is hoe traditioneel het bouwen in ons land nog steeds gaat. De meeste aannemers en bouwmarkten zijn erg conservatief in hun manier van denken en materiaalkeuze. Terwijl er zoveel duurzame keuzes mogelijk zijn. Ik snap dat ik in mijn eigen bubbel zit. Maar toch, er is zoveel innovatie op het gebied van ecologisch bouwen.”

Haar tip? “Iedere huizenbouwer heeft het zelf in de hand, informeer jezelf goed, laat je inspireren over duurzame alternatieven in de vele ecowijken en sta op je streep bij de architect en aannemer.”

Foto’s: Sarah de Groot

Lees ook het verhaal van Iris over het wonen in een eco community.