Movies that matter: save the planet

Movies that Matter is het filmfestival dat jaarlijks in Den Haag georganiseerd wordt door Amnesty International. Hier kan je films zien, die er –zoals de titel al doet vermoeden- echt toe doen. De films gaan over uiteenlopende onderwerpen. Duurzaamheid is ook dit jaar weer een belangrijk thema met het programma Save the planet. Dit programma vertoont zes films over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor onze planeet. Morgen begint de kaartverkoop. HetkanWEL geeft je alvast drie tips van films die je niet mag missen.

1. The inconvenient truth 2

Mocht je deze film gemist hebben op het IDFA in Amsterdam, dan is er hier de herkansing.  Deze tweede documentaire van Al Gore komt tien jaar na zijn eerste film, die klimaatverandering definitief op de agenda zette. Deel twee laat zien hoe dicht we bij een ware energierevolutie zijn. Filmmakers Bonni Cohen en Jon Schenk volgden Gore op zijn reis over de wereld waarbij hij met talloze klimaatdeskundigen spreekt en invloed uitoefent op het beleid.

2. Anote’s ark

Deze documentaire laat prachtige beelden zien van de eilandenstaat Kribati in de Stille Oceaan. Deze eilandengroep is één van de meest afgelegen plekken ter wereld waar de problemen van het moderne leven mijlenver weg lijken. Door de stijgende zeespiegel dreigt het land, de cultuur en de traditionele levenswijze voor goed te verdwijnen.  De documentaire laat zien hoe president Tong een race tegen de klok begint om zijn bevolking in veiligheid te brengen.

3. Thank you for the rain

Vijf jaar geleden begon de Keniaanse boer Kisilu met het vastleggen van zijn leven. Dat deed hij met een camera, die hij van de Noorse filmmaker Julia Dahr kreeg. Het resultaat is een opmerkelijke documentaire over de gevolgen van klimaatverandering in zijn dorp. Aanvankelijk is er een enorme droogte en wacht iedereen met smart op regen. Als die uiteindelijk komt, is het in de vorm van een ongekend harde storm. Zijn huis wordt vernietigd, het land staat onder water en alle gewassen zijn verloren. Dit brengt Kisilu er toe om naar de klimaatconferentie in Parijs te gaan om daar zijn zegje te doen.

Over de schrijver