Schalieboringen kunnen Nederlands drinkwater onherstelbaar beschadigen

Foto: wikimedia commons

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Dit meldt Trouw vandaag op basis van een interview met de directievoorzitter van Vitens, Lieve Declerq. Bij een grootschalige calamiteit kan zelfs de levering van drinkwater in gevaar komen. Tienduizenden mensen komen dan langdurig zonder water te zitten.
Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Door dit zogeheten fracken ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt. Mocht daarbij iets mis gaan, dan is de verontreiniging van de Nederlandse watervoorraad een ‘onomkeerbaar proces’, aldus Vitens.
Lees het hele artikel in Trouw
Lees ook
[adrotate group=”2″]
De 6 gevaren van schaliegas
Schaliegas: na banken- en huizencrisis onze volgende financiële zeepbel

Over de schrijver

7 reacties op “Schalieboringen kunnen Nederlands drinkwater onherstelbaar beschadigen”

 1. We moeten af van onze verslaving aan fossiele brandstoffen! Het is onverstandig om te investeren in het risicovolle boren naar schaliegas. We moeten juist investeren in schone energie, met name zon, wind en aardwarmte. Als we tegelijkertijd werk maken van energiebesparing, kan Nederland de CO2-uitstoot in 2020 met 30% verminderd hebben tov 1990: http://bit.ly/MISSIONPOSSIBLE

   1. Besparing van 20 tot 30 % per km is bij weg en zeetransport zeer wel mogelijk. Nu al zijn de nieuw verkochte auto's zuiniger dan voorheen, die verplichting kan scherper en sneller. Bij zeevaart kun je meer wind benutten + langzamer varen.
    Besparing in de luchtvaart is ook mogelijk met langzamer vliegen en glijvlucht landing, maar belangrijker is het stoppen van verdere groei. Die is nu zo'n 5% per jaar, zodat elke winst teniet wordt gedaan.
    Stoppen van de transportgroei is veruit de grootste winst

    1. Maar 't blijft fossiel. Elektrisch wordt het nooit en de door Mark geplugde rijblikken kunnen NIET icm zonnepanelen. Om over vrachtwaggels maar te zwijgen. Dat is er bij deze hele plugsite niet in te rammen. Dit komt morgen op mijn site.

     1. Elektrisch is ook fossiel. Minder fossiel bij transport is veel zinniger dan iets meer elektrisch.
      Maar toegegeven (schijn)symbolen spelen meer tot de verbeelding

Reacties zijn uitgeschakeld.