Schaliegas blaast onze grond en onze gezondheid op

Leidingwater bij boorput in VS

In het Britse Blackpool is een enorme voorraad schaliegas ontdekt. De vondst kan duizenden banen opleveren en de Britse energiemix op zijn kop zetten. Ook in Nederland lijkt de komst van schaliegasboringen waarschijnlijk. Onze afhankelijkheid van goedkope energie, en vooral gas, is groot. Er is al toestemming voor een proefboring in Boxtel.

Maar professor Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt het ‘dom en onverstandig’ om in de omgeving van de Brabantse plaatsen Haaren en Boxtel naar schaliegas te boren. Volgens hem staat schaliegas een overgang naar het gebruik van duurzame energie in de weg. Bovendien brengt gebruik van schaliegas nog meer schade toe aan het klimaat. “We krijgen meer CO2-uitstoot, Nederland wordt nog afhankelijker van gas en we worden het economische lachertje van Europa.”

Bij schaliegasboringen wordt een mengsel van honderden chemicaliën, waaronder tolueen en het kankerverwekkende benzeen, met water in de aardbodem gespoten. Dat veroorzaakt een mini-aardbeving waardoor scheuren ontstaan. Die zorgen dat het gas vrijkomt.

De Tweede Kamer moet nog een oordeel vellen over schaliegasboringen en zal in het najaar met het kabinet debatteren.
Hopelijk houden ze daarbij rekening met de ervaringen in de Verenigde Staten, waar al tienduizenden boorputten zijn geslagen. De boringen leiden daar tot veel bodemverontreiniging en klachten van omwonenden.

Water komt soms borrelend uit de kraan. In de documentaire hieronder kun je zien hoe omwonenden van een boorput hun kraanwater met een aansteker in brand steken door de hoge concentratie methaan. Zien? Check de video op 13:13. Een expert-panel in de VS oordeelt echter dat de boringen wél giftig zijn, maar niet gevaarlijk.

Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Bronnen: Omroep Brabant, Duurzaam Nieuws, NOS en Tegenlicht.

Over de schrijver

4 reacties op “Schaliegas blaast onze grond en onze gezondheid op”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020