Schiermonnikoog gaat grotendeels over op groen gas

2278836119 95539961C6
Schiermonnikoog. Foto: Rob De Vries, Flickr

Een collectief van boeren op Schiermonnikoog wil zelf groen gas gaan produceren, genoeg voor circa 80% van de hele aardgasbehoefte van het eiland. Hiervoor werkt het Samenwerkingsverband Groen Gas Schiermonnikoog (SGGS) sinds kort samen met groene energieleverancier Greenchoice. Vorige maand werd de benodigde groengasleiding al geplaatst door netbeheerder Stedin. Het streven is de biovergistingsinstallatie in de loop van 2014 operationeel te hebben. Hiermee voldoet het eiland in één klap nagenoeg aan de energieneutrale duurzaamheidsdoelen die het stelt voor 2020.

2 Tibchris Flickr(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Martin Hagen van SGGS: ‘Zes jaar geleden besloten wij als boeren zelf gas te willen produceren. Eigen groen gasvoorziening is goed voor het milieu en ook economisch van groot belang voor ons eiland. Voor ons als boeren heeft het ook een minerale waarde. We gebruiken het restproduct in plaats van kunstmest dat nu van de vaste wal komt, ook vooruitlopend op nieuwe mestwetgeving. Wij zijn overtuigd van vergisting als duurzame energiebron en gaan daar als boeren heel verantwoordelijk mee om.’
Bron: persbericht Greenchoice
Lees ook
Onderzoek: biobrandstoffen zijn niet nodig voor vergroening transport
Datacentrum Microsoft draait op rioolgas
Groengas rijdt 50% goedkoper dan benzine

Over de schrijver