Shockvideo-campagne tegen schaliegas

Water uit de kraan dat je letterlijk kunt aansteken. Bewoners die hun huizen zien kelderen in waarde. Radio-actief afval. De kosten van schaliegas (“fracking”) voor mens en milieu zijn enorm. Water Defense denkt dan ook dat ze niet opwegen tegen de economische voordelen die bedrijven als ExxonMobile graag benadrukken in hun reclames en machtige lobby bij het Witte Huis.
Tegen de propagandafabriek van de energiemaatschappijen zet Water Defense daarom een ander sterk wapen in: ‘de crowd’. Met een virale voorlichtingscampagne worden burgers geïnformeerd over de heftige gevolgen van schaliegas. Water Defense zet schaliegas met schokende filmpjes neer als een aanslag op de Amerikaanse volksgezondheid en welvaart.
De eerste video behandelt de destructieve gevolgen van ‘fracking’ voor de waarde van huizen en grond, verontreiniging in huizen en fake-inkomsten uit gas-leasecontracten. Ook komen de inwoners van het stadje, Dimock, aan het woord die zonder schoon waterbron zitten nadat Cabot Gas & Oil deze vervuilde.
“Het is schaliegas tegen de Amerikaanse Droom”, zegt Claire Sandberg, directeur van Water Defense. “Mensen in landelijke gebieden verwelkomden deze industrie met open armen, en zitten nu opgescheept met vervuild water, hun huizen zijn te onveilig om nog te bewonen, de waarde van hun bezit is vervlogen en hun gemeenschap is onherkenbaar verminkt. Tegelijkertijd verdient de aardgasindustrie miljarden door de verantwoordelijkheid systematisch te ontlopen. We mogen deze vorm van onrechtvaardigheid niet verheffen tot onze nationale energiebeleid.”
Ook in Nederland laait de discussie over schaliegas regelmatig op. Deze week werd nog bekend dat het onafhankelijke onderzoek naar de mogelijke schadelijke gevolgen niet voor de zomer klaar is. Eerder had minister Verhagen nog gemeld dat de studie voor de zomer afgerond moest zijn.
Tot de uitkomst van het onderzoek bekend is, mag er in Brabant niet naar schaliegas geboord worden.

Bron: Water Defense
Lees ook:
Amerikaanse dokters krijgen spreekverbod over gevaren schalieboringen
Onderzoek: schalieboringen vervuilen drinkwater
Winkel de wereld (en jezelf) mooier

Over de schrijver

1 reactie op “Shockvideo-campagne tegen schaliegas”

Reacties zijn uitgeschakeld.