Schokkende feiten over biologisch afbreekbaar plastic

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Groente en fruit wordt tegenwoordig verpakt in een plasticje, meestal voorzien van de trotse melding ‘biologisch afbreekbaar’. Kan zo in de GFT-bak, zou je denken. Prima duurzaam. De Keuringdienst van Waarde nam afbreekbare troep onder de loep en kwam tot hele andere conclusies.

– Het biologisch afbreekbare plastic wordt gemaakt van gemodificeerd maïs; daar zit een extra gen in wat het maïs bestendig maakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen zoals round up, wat slecht is voor het milieu. De onkruiden worden ook langzaam weerbaar tegen de constante toepassing van round up, waardoor boeren steeds meer gif spuiten. Gevolg: de bodem zit vol met landbouwgif. Een organisatie als Greenpeace vindt daarom dat biologisch afbreekbaar plastic niet verkocht kan worden als duurzaam plastic.

– De term ‘Biologisch afbreekbaar’ betekent eigenlijk niets. Alles wat je om je heen ziet, is biologisch afbreekbaar, als je maar lang genoeg wacht. Liever spreken deskundigen daarom van “composteerbaar”. Het biologische plastic met het kiemblad-logo composteert bijvoorbeeld tot CO2, water en een stukje humus.

– Theoretisch gezien zou het plastic met kiemblad-logo in de GFT-bak gegooid kunnen worden, maar de praktijk werkt anders. De plastic bakjes passen niet door de zeef bij het composteerbedrijf, komen daardoor bij het grote materiaal en worden alsnog verbrand.

– Hamvraag is natuurlijk: waarom zitten komkommers, bananen en paprika’s in plastic? Als het al verpakt moet worden, kan het volgens de woordvoerder van het composteerbedrijf in de uitzending van Keuringdienst van Waarde net zo goed in een ouderwetse krant worden verpakt. Die composteert wel.

Over de schrijver

7 reacties op “Schokkende feiten over biologisch afbreekbaar plastic”

 1. Volgens mij kan "plastic" dat gemaakt is van hennepvezels, niet alleen in de biobak, maar is het ook niet schadelijk bij (eventuele) verbranding.

 2. Als zelfs de insecten en wormpjes de groenten en fruit niet meer willen dan is er heel wat aan de knikker. In mijn jeugd sneed mijn moeder een eventueel wormpje of beurs plekje gewoon eruit. Toen werd ook alles
  gewassen, niet om het gif er af te krijgen maar de beestjes en gewone stof en zand. Heerlijke fruit en groenten was dat in die tijd. Onverpakt! Nu alles verpakt wordt krijg je de rotzooi en vergif op de koop toe.
  Net als met vlees en gevogelte. Alleen nog te koop met antibiotica, testeron en oestrogenen en nog meer van die troep. Daarom koop ik geen groente of fruit uit het buitenland waar zonder goede controle alle gifsoorten worden gebruikt die voor onze tuinders verboden zijn. Ik wens u smakelijk eten!!

 3. goed idee, alles meer in papier verpakken, ipv al die verpakkingen waar meer lucht in zit dan inhoud, en wat meer afval geeft.

 4. Deze termen en producten zijn vooral marketingtechnisch erg handig, maar in theorie zou het biologisch afbreekbaar zijn. Het is veel handiger om te weten wat de tijd hiervan is.

  Stel dat de tijd niet de 10 weken als in het filmpje bedraagt, maar een week of 30. Dan is zelf composteerbaar. Dit maakt het product dan wel weer interessant en dan hoeft het niet in de gewone afvalbak om verbrand te worden en wordt idee niet teniet gedaan.

  Ik vindt het wel jammer dat hier dan niet op in gegaan is. (kost waarschijnlijk meer tijd en onderzoek)

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020