Schone auto’s leveren meer banen op

Chevy Volt, door: igloowhite, flickr

Schone auto’s zorgen niet alleen voor schonere lucht, maar ook voor meer banen. Dat stelt de groene mobiliteitsexpert van de website Mother Nature’s Network, Jim Motavalli.
In de Verenigde Staten waren de drie grote automakers, Chrysler, General Motors en Ford, lang verslaafd aan de smakken geld die grote SUV’s in het laadje brachten. Ze waren bovendien bang dat kleinere en schonere auto’s hun handel kapot zouden maken. Maar nu maken ze alledrie compacte auto’s, hybrides en – wie had dat gedacht!- elektrische wagens.
In de eerste helft van 2012 rolde de grootste hoeveelheid zuinige passagierauto’s ooit van de band in de VS, en die ging gepaard met een sterke opleving van de auto-industrie. De autobedrijven maken weer winst, na het diepe dal in 2008 en 2009. Sinds de crisis zijn er 236,600 nieuwe banen in de auto-industrie gecreeërd in de VS.
Wat ook opvalt: niet alleen Amerikaanse bedrijven produceren schone auto’s in de VS, maar ook Japanse automakers zoals Honda, brengen delen van de productie van hun schone modellen naar bijvoorbeeld Ohio en Indianapolis. In de hoofdstad van Ohio, Columbus, wordt zelfs Japans geleerd op scholen zodat de leerlingen meer kans maken op een baan bij één van de 100 Japanse bedrijven die actief zijn in Ohio.
Voor Nederland is het goed nieuws dat Amerika eindelijk ook helemaal overstapt op de productie van een schoner wagenpark, nadat de Europese en Japanse bedrijven hen al lang waren voorgegaan. Want onze lucht is het smerigst in West-Europa.
Langs de A10 heeft de GGD vorig jaar bijvoorbeeld een concentratie van 55 microgram stikstofdioxide gemeten, ruim 37 procent boven de Europese grenswaarde. Bedenk daarbij dat die Europese grenswaarde een politieke grens is en geen gezondheidsgrens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eist een grenswaarde die veel lager ligt. Waar de overheid streeft naar 40 microgram voor zowel fijnstof als stikstofdoxide, houdt de WHO houd het op respectievelijk 20 en 25 microgram.
Dus hoe sneller de auto’s op onze snelwegen schoner worden, hoe beter.
Lees ook:
6 manieren waarop zonne-energie je leven gaat veranderen
Elektrisch rijden is schoon en goedkoop
Deze auto’s hebben nog steeds 0% bijtelling

Over de schrijver