Schone energie zorgt voor werkgelegenheid

Bron: Stephan Gara (Flickr.com)

Schone energie is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook voordelen op voor de werkgelegenheid. Zo heeft windenergie sinds 2007 alleen al in Illionois, Amerika, zo’n 20.000 banen opgeleverd. En de verwachting is dat daar de komende jaren nog duizenden banen bijkomen. Daarnaast leverde zonne-energie zo’n 100.000 banen op in de Verenigde Staten. Deze banen betekenen voor deze mensen pensioensopbouw, een ziektekostenverzekering en een manier om rekeningen te betalen. Ook helpt het de lokale economie op gang.
Inkomsten
Uit onderzoek van de Illinois State University blijkt dat de lokale overheden tientallen miljoenen dollars aan belastinginkomsten heeft verdiend aan de windparken. En deze windprojecten zullen de komende jaren nog meer opleveren. Niet alleen voor de lokale overheden, maar ook bijvoorbeeld voor de boeren die hun grond verpachten.
Production Tax Credit
Schone energie brengt dus een ware revolutie teweeg. Maar het kan niet bestaan zonder subsidie. Bedrijven die schone energie generen, komen in aanmerking voor de Production Tax Credit. Dit houdt in dat er tien jaar lang 2,2 cent per kilowatt schone energie wordt uitgekeerd aan het bedrijf. Mocht deze subsidie voor schone energie stoppen, dan redden deze bedrijven het vaak niet en verliezen duizenden mensen hun baan. Toch zijn er in het Amerikaanse Congres nog steeds mensen die van de Production Tax Credit af willen. Zij subsidiëren liever de ouderwetse ‘vuile’ energie, ondanks al deze overduidelijke voordelen.
Bron: Treehugger
Lees ook
Zo word je een Franse boerin
Bill Gates betaalt miljoenen voor schone wc
Groene stroom die ook echt groen is

3 reacties op “Schone energie zorgt voor werkgelegenheid”

 1. Nederlandse gezinnen die een eigen stukje coöperatief windpark kopen, zorgen in de eerste plaats voor goedkope energie voor zichzelf, 2 tot 5 cent per kWh.
  Die windmolens worden geimporteerd, en worden meestal door Duitsers geinstalleerd.
  Maar het gaat hier om de goedkope energie, en minder kolencentrales.
  Rechtse regeringen hebben de nederlandse windmolen industrie kapot gemaakt.
  Twee andere energie activiteiten leveren wel veel werkgelegenheid op
  Alle bestaande woningen energie neutraal verbouwen, de bewoners meer wooncomfort en lagere verwarmingskosten.
  En bouwvakkers veelwerk, de komende 30 jaar. Wanneer wordt uw huis energie neutraal?
  Is het moeilijk om de juiste ingrepen te vinden? Daar hebben we standaardisatie voor nodig.
  Zie http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2011/12/str
  Op de Noordzee komen heel veel; windmolens.
  Nederlandse offshore bedrijven hebben daar veel werk,vooralvoor buitenlandse opdrachtgevers
  Als Nederland ook offshore windparken gaat bouwen, levert dat veel meer werk op in Nederland.
  Die windmolens worden toch wel gebouwd, door de landen om ons heen.
  De regering moet helpen dat er ook in Nederland Noordzee windparken gebouwd worden, o.a.door een stopcontact op zee aan te leggen, en Nederlanders korting te geven.
  Alleen door zelf onze eigen windparken te bouwen, ontstaat extra werkgelegenheid in Nederland.
  Daarvoor moet u welk Links stemmen.
  Een coöperatief windpark op het land kan zonder subsidie, stroom leveren voor 2 tot 5 cent.
  Een windpark op de Noodzee levert veel duurdere stroom, 10 tot 20 cent pet kWh, en burgers maken geen kans om die voor die prijs te kunnen benutten, Omdat de rechtse regeringen van de afgelopen jaren allerlei voorwaarden hebben geregeld, dat alleen bedrijven er voordeel en subsidie voor kunnen krijgen.
  Een coöperatief windpark op het land is een zekere investering, vooral omdat het zonder onzekere subsidie kan.
  Een windpark op de Noordzee is veel duurder en zeer risicovol, door de zee,het weer, de onderhouds moeilijkheden en de onzekerheid die onze rechtse regeringen in stand houden.

 2. @Pascal, Subsidie is juist een belemmering voor prijsdaling, dat merk je al de subsidie vermindert. Werkgelegenheid afhankelijk van subsidie is heel onzeker

 3. Op dit moment is het zo dat windmolens en zonne-panelen met subsidie staande worden gehouden. Dat vind ik toch jammer. Hopelijk gaan de prijzen snel dalen en de techniek snel vooruit zodat de techniek efficiënter wordt. Dan kunnen de bedrijven hun broek zelfstandig omhoog houden en dan komt er echt een duurzame economie tot stand. Iedereen die de investering kan betalen kan dan zelf energie opwekken en energiecentrales zullen in mindere mate nodig zijn. De hele energievoorziening zal hiervan in de toekomst flink veranderen. Dit is natuurlijk toekomstmuziek…..

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020