Dit kunstwerk laat zien hoe planten regenwater omzetten in schoon drinkwater

Schoon drinkwater is in Nederland zo vanzelfsprekend, dat we er zelfs de wc mee doorspoelen. Pas toen we vorig jaar de derde droge, hete zomer op een rij hadden dreigde er een tekort en werd de alarmbel geluid. Inmiddels zijn we een natte, regenachtige lente (en begin van de zomer) verder en lijkt het grondwater grotendeels weer op peil te zijn, maar schoon drinkwater blijft -dankzij klimaatverandering- wereldwijd een kwetsbaar onderwerp waarbij we naarstig naar oplossingen zoeken. Zo schreven we al eens over een project in Kenia waar ze van zout zeewater schoon drinkwater maken. En over een project in Navajo (USA) waar ze hydropanelen gebruiken om drinkwater te maken. 

Schoon drinkwater

In New York City vraagt kunstenaar Mary Mattingly aandacht voor schoon drinkwater met een bijzondere installatie bij de entree van Prospect Park in Brooklyn. Met de installatie ‘Watershed Core‘ (zoals het heet) laat ze zien hoe je regenwater met behulp van planten kan filteren, zodat het schoon drinkwater wordt. Ik zou zeggen: ga eens langs als je in de buurt woont (want reizen naar de Verenigde Staten lijkt er voorlopig even niet in te zitten dankzij corona).

Planten die regenwater zuiveren

De installatie is zo’n drie meter hoog en ziet eruit als een koepel gemaakt van metaal waarin grote bakken met planten hangen. Hier wordt het regenwater opgevangen en gefilterd met behulp van het wortelstelsel, grond, zand, gesteente en een laag koolstof via een proces dat fytoremediatie heet. Hierbij worden planten ingezet om verontreinigde lucht, bodem en water te zuiveren. Onderaan wordt het gezuiverde water opgevangen in drinkflessen.

Schoon drinkwater staat onder druk

Met dit kunstwerk wil Mattingly het bewustzijn over schoon drinkwater vergroten. En antwoorden  geven op vragen als: waar komt het vandaan en hoe wordt het beheerd? Ook in de Verenigde Staten staan de zoetwatervoorzieningen onder druk door afnemende regen, aanhoudende droogte en een toenemende bevolking. Daarbij komt dat sommige natuurlijke waterbronnen vervuild raken door het gebruik van pesticiden in de landbouw.

Ecologie en duurzaamheid als thema

In het werk van Mattingly staan ecologie en duurzaamheid vaak centraal. Ze is zeker geen onbekende in de New Yorkse kunstscene. Zo vertelde een vriend uit Brooklyn me enthousiast dat ze al eerder de aandacht trok met coole werken als een voedselbos op een varend schip of het voorslepen van een grote bal afval door de straten van New York.

Daan Roosegaarde

De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde vraagt ook regelmatig aandacht voor klimaatissues met zijn kunstwerken. Zo maakte hij al eens diamanten van smog. En begin dit jaar bracht hij een ode aan de landbouw met GROW. Dit was een lichtinstallatie van blauwe, rode en ultraviolet lichtgolven, die over een veld van 20.000 vierkante meter vol prei ‘dansten’.

Over de schrijver