Deze schoonmaakmiddelen zijn goed voor je huis, huid en de wereld

De lente is in aantocht. Het is dan ook niet gek dat je zin krijgt in een grote schoonmaak.We zetten vijf duurzame merken voor je op een rij, die je huis echt schoon maken en de wereld een beetje mooier.

De lenteschoonmaak

Zo rond maart krijgen we massaal de kriebels om de ramen open te gooien, beddengoed te luchten en de bovenste planken in de boekenkast en de hoekjes in de badkamer te poetsen. Natuurlijk maak je je huis heel regelmatig goed schoon, maar af en toe zo’n volledige poetsbeurt geeft best veel voldoening.

Vieze plekken

Bij veel mensen ontstaan er in de herfst en winter, op vochtige plekken, van die vieze schimmels ontstaan. Het beste is om die te behandelen met pure schoonmaakazijn of soda. Niet alle schimmel in je woning kun je eenvoudig wegpoetsen. Gevaren zwarte schimmel laten onderzoeken is in sommige gevallen wel aan te raden. Voor alle andere hoekjes en gaten kun je kiezen om zelf schoonmaakmiddelen te maken, of duurzame varianten uit de supermarkt te kopen. Welke je dan het beste kunt kopen, zetten we voor je op een rij.

1. Ecover

Ecover is misschien wel het bekendste merk op het gebied van duurzaam schoonmaken. In 1979 lanceerden ze fosfaatvrij waspoeder en tegenwoordig hebben ze een hele lijn van plantaardige schoonmaakmiddelen. Het uitgangspunt daarbij is: Clean. Ze gebruiken cleane ingrediënten, doen clean zaken en hebben een cleane impact op de samenleving. Plastic komt er niet in en water vervuilen is geen optie. Met de spullen van Ecover kun je je volledige huis een sopbeurt geven.

2. Seepje

Als Ecover de oudgediende is, is Seepje de jonge hond. Seepje is opgericht door twee jongens, die van schoon houden. Ze begonnen net als Ecover met een wasmiddel. Hiervoor gebruiken ze de schillen van de Sapindus mukorossi vrucht. Snel ontwikkelden ze ook een vloeibaar wasmiddel. En inmiddels is er ook afwasmiddel op de markt. Allemaal met duurzame ingrediënten en mooi verpakt. We wachten met smart tot ze met meer producten komen.

3. Klok

Klok bestaat al 100 (!) jaar. Ze maken ecologische was- en reinigingsmiddelen, die ook nog vriendelijk voor je huid zijn. De producten bevatten geen parfums en kleurstoffen. Ze hebben artikelen om te wassen, om af te wassen, de badkamer te reinigen en allesreiniger voor alle andere plekken in huis. De vormgeving van de verpakking is misschien iets minder opvallend dan dat van Ecover of Seepje, maar de inhoud voldoet aan alle eisen.

4. Method

De schoonmaakmiddelen van method zijn te leuk om onderin je keukenkastje te zetten. Ze zijn groen aan de binnenkant, maar rosé goud, of kleurrijk aan de buitenkant. De ingrediënten zijn verantwoord en de verpakking is van gerecycled plastic. Ze maken afwasmiddel, allesreiniger en handzeep.

5. Marcel’s Green Soap

Marcel’s Green Soap is natuurlijk ontwikkeld door: Marcel. Het idee van al die agressieve schoonmaakmiddelen in zijn kastje stond hem zo tegen, dat hij een alternatief ontwikkelde. Hij vond een zeepfabriek in Utrecht, bracht op zijn fiets zijn producten rond en verstuurde bestellingen van zijn webshop. Hij maakt allesreiniger, toiletblokken, wasmiddel, vaatwasmiddel – en tabletten, toiletreiniger en handzeep. Natuurlijk in duurzame verpakkingen.

Ontbreekt er nog een merk aan dit lijstje? Vertel het ons.

We kregen de volgende tips al binnen: Werfzeep, Puur Natuur Wasnoten, Groene vloeibare zeep en natuurlijk schoonmaakazijn. Dank daarvoor en blijf vooral aanvullen!

 

Over de schrijver

15 gedachten over “Deze schoonmaakmiddelen zijn goed voor je huis, huid en de wereld”

  1. Ik mis EM! Als er iets zorgt voor de natuur is het EM, het verbetert zelfs het riool als je je sopje weggooit en maakt schoon als een tierelier. Ook nog betaalbaar! 🙂

    1. Ik was ook zo blij met deze maar ze geven wel microplastics af bij elke wasbeurt, ook die van bamboe want die zijn altijd voor ongeveer de helft van bamboe.

  2. ‘Sonett’ niet te vergeten! 🙂 Ook erg betaalbaar te vinden.

    Ook sommige producten van ‘Frosh’ (zoals de glas reiniger) gebruik ik graag. 😉

    De rest van deze merken schitteren ook vaak in mijn kastje, naast de oude gouden zelfgemaakte producten.

Reacties zijn gesloten.