Drijvende ecowijk Schoonschip verwelkomt eerste bewoners

Foto: Isabel Nabuurs | Nog even en dan is het zover: dan is Amsterdam Noord een drijvende, duurzame woonwijk rijker: Schoonschip. De bouw van de woonwijk begon een paar maanden geleden. Vandaag meren de eerste woningen aan in het Johan van Hasseltkanaal, de rest volgt in 2019. In totaal zullen 30 drijvende woningen een plekje krijgen en samen de meest duurzame woonwijk van Europa vormen.
Het heeft ruim tien jaar geduurd voordat de bouw van Schoonschip dit jaar mocht beginnen. Als alles volgens plan verloopt is het met 105 bewoners, 30 warmtepompen, 500 zonnepanelen en 0 gasaansluitingen straks de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa.

De komst van de eerste woningen

Als het weer meewerkt en het niet harder waait dan windkracht 5, meren de eerste woningen vandaag aan. Om ervoor te zorgen dat de woonboten in het Johan van Hasseltkanaal aankomen, moet een stalen brug omhoog getakeld worden. Het is de bedoeling dat in totaal zeven van de dertig drijvende woningen een plekje krijgen. De woningen zijn op verschillende locaties in het land gebouwd: van Nieuwegein tot Zaandam. Vanaf vandaag zullen de eerste bewoners ook daadwerkelijk in de duurzame woonwijk gaan wonen.

Schoonschip
Foto: Schoonschip

De afgelopen periode is gewerkt aan een grote steiger met in totaal vijf verbindingen naar de kade, inclusief kabels en buizen voor elektriciteit, water, rioolwater en wifi. De zes woningen zullen aan deze steiger komen te liggen.

Meer dan een woonwijk

Het is de bedoeling dat de bewoners van Schoonschip gezamenlijk voedsel inkopen. Dat betekent minder afval en mobiliteit en een afzetkanaal voor biologische boeren uit de buurt. Naast 30 drijvende woningen, zullen er ook drijvende tuinen worden aangelegd, waarop bijvoorbeeld kruiden verbouwd kunnen worden. Een ander streven is een slim systeem voor het onderling delen van auto’s. Schoonschip krijgt in totaal 30 parkeervergunningen tegenover 46 huishoudens.

Bewoners

De toekomstige bewoners van Schoonschip zijn veelzijdig. Veel gezinnen met jonge kinderen nemen intrek in één van de drijvende woningen. Fotograaf en zelf ook toekomstig bewoner van Schoonschip, Manon van der Zwaal, heeft alle bewoners op de foto gezet.
Meer weten over Schoonschip? We schreven al eens eerder over dit mooie initiatief

Over de schrijver

3 reacties op “Drijvende ecowijk Schoonschip verwelkomt eerste bewoners”

  1. Toch wel een beetje wrang hoor. Eerst moesten we allemaal met onze schepen en woonarken Amsterdam uit en nu is het ineens weer helemaal in om op het water te wonen…….
    Niettemin ziet het er allemaal prachtig uit.
    Succes

  2. Pingback: Wonen we in de toekomst in een drijvende stad op het water? - hetkanWEL

  3. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL

Reacties zijn uitgeschakeld.