Schot ontwikkelt ‘voedzame’ pizza’s

Haseo, Flickr.com
Haseo, Flickr.com

De Schotse voedingsdeskundige Mike Lean heeft naar eigen zeggen de eerste voedzame pizza’s ontwikkeld. De pizza’s bevatten 30 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën, proteïne en koolhydraten voor volwassenen. De pizza is vooral gezonder dankzij het gebruik van alternatieve ingrediënten, zoals algen.

Frustratie
Het idee om voedzame pizza’s te maken, is geboren uit frustratie. Lean ontdekte dat in de supermarkt bijna geen gezonde, voedzame maaltijden te halen zijn. Samen met zakenman Donnie Maclean besloot hij daar iets aan te veranderen. Een van de belangrijkste punten was het bedenken van een maaltijd die gezond, maar ook in balans was. Zo mocht er niet te veel zout en ook niet te veel verzadigd vet in zitten. Door zout te vervangen door algen en de tomaten aan te vullen met rode peper, hebben Lean en Maclean de juiste hoeveelheid zout, vitamine A, vitamine C, vitamine B12 en andere voedingsstoffen mee weten te geven.
Binnenkort in de supermarkt
Het is de bedoeling dat de gezonde pizza’s binnenkort in de supermarkt liggen. Een grote keten heeft al aangegeven ze in het assortiment op te willen nemen en Lean en Maclean zijn nog in onderhandeling met een aantal andere supermarkten en cateraars. Voorlopig is alleen een diepvriesvariant beschikbaar, omdat de voedingsstoffen dan beter bewaard blijven. Ze kosten ongeveer evenveel als gekoelde pizza’s en zijn daarmee iets duurder dan de andere diepvriesexemplaren.
Bron: BBC
Lees ook
Olijfolie verkleint kans op hartaanval
Goede cholesterol blijkt slecht voor het hart
Beter geïnformeerde mensen eten gezonder
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.