Ontsnap deze zomer aan de hitte: ga op vakantie naar Schotland

Zie je deze zomer op tegen een thermometer die de 40 graden kan aantikken, dan hebben we een perfect alternatief voor je: Schotland. Als je Schotland verkent, ontdek je snel genoeg dat het land nog veel meer te bieden heeft dan mannen in rokken, doedelzakken, whisky en natuurlijk het favoriete nationale troetelmonster Loch Nes.

Schotse Steden

Lang geleden woonde ik een half jaar in de hoofdstad van Schotland: Edinburgh. Deze geweldige (studenten)stad ademt geschiedenis. Als je door de straten en steegjes loopt, ga je zonder moeite honderden jaren terug in de tijd en begrijp je meteen waar J.K. Rowling de inspiratie van Harry Potter vandaan haalde.

Maar Edinburgh heeft nog veel meer. Van mooie musea tot goede restaurants en pubs. Maar ook de parken en Edinburgh Castle zijn een absolute aanrader om te bezoeken. Beklim je Arthur’s Seat – een van de heuvels aan de rand van de stad – dan heb je niet alleen een goede hike, maar ook een geweldig uitzicht over de stad.

Glasgow is van een hele andere orde. Glasgow staat bekend om zijn levendige kunst- en cultuurscene. Er zijn verschillende musea, theaters en galerieën. Ook de architectuur in Glasgow is bijzonder. Deze varieert van middeleeuwse kathedralen tot Victoriaanse en moderne gebouwen. En ook niet onbelangrijk: het barst er van de goede barren en boetiekjes.

Ongerepte natuur

Net zo interessant als de steden, is de rest van het land. Een bezoek aan Schotland betekent namelijk één groot avontuur. Je rijdt – aan de linker kant van de weg – langs kronkelende wegen omzoomd met glooiende heuvels en kunt stoppen bij pittoreske dorpjes of de indrukwekkende kastelen die hoog boven de glooiende landschappen uittorenen. Met zoveel ongerepte natuurgebieden is Schotland het ideale land om te verkennen met de auto. Op veel verschillende plekken kun je heel goed wandelen in de majestueuze bergen en op de uitgestrekte vlaktes, met daartussen de mooiste meren en indrukwekkende kastelen. Maar je kunt ook naar de kust en de eilanden.

Verken de eilanden

Een van de hoogtepunten van reizen door Schotland zijn de afgelegen eilanden die langs de kust verspreid liggen. Verken bijvoorbeeld de historische sites van de Orkney Isles, die getuigen van duizenden jaren menselijke bewoning en een fascinerend inzicht bieden in het verleden van Schotland.

Culinair Schotland

Schotland beschikt over dertien restaurants met een Michelin-ster. Gegarandeerd dat je hier deze lokale producten in een culinair jasje kunt proeven. Op verschillende plekken (voornamelijk de bekendste plekken zoals Isle of Skye, Edinburgh en Aberdeen) geniet je van dit alles in vega(n) stijl. Maar verwacht niet overal culinaire hoogstandjes. In pubs staan gefrituurde groenten nog steeds op het menu.

Mix cultuur en natuur

Een vakantie naar Schotland is dus een goede mix tussen cultuur en natuur. Wil je de locals en het gewone leven in Schotland leren kennen, dan is het een aanrader om een aantal excursies in Schotland te doen. Maak een dagtocht met een historisch zeilschip en bezoek de basaltformaties van Staffa Island, of duik een dag in de fascinerende geschiedenis van de Orkney Isles met een Military Historian.

Tips voor excursies

Zeilen met een Klassieke Zeilboot langs de Schotse Kust

Vanaf het “Holy Isle of Iona” vertrek je met een klassieke zeilboot voor een mooie tocht langs het Isle of Mull naar Staffa. Het meer dan 120 jaar oude zeilschip vaart met maximaal 10 personen naar dit vulkanische eiland. Eenmaal aan land wandel je naar Fingals Cave, en in het voorjaar kun je een kolonie papegaaiduikers van dichtbij bewonderen. Een ervaring op het water die niet alleen rust en sereniteit biedt, maar ook de mogelijkheid om de adembenemende kustlijn van Schotland vanuit een uniek perspectief te bewonderen.

Bezoek aan een Paalwoning uit de IJzertijd in de Central Highlands

Tweeduizend jaar geleden woonden de Keltische stammen in paalwoningen, gebouwd in de meren. Deze grote huizen boden onderdak aan soms wel 20 tot 30 personen en waren vaak alleen maar per kano te bereiken. In de Central Highlands kun je een excursie maken naar een replica van een paalwoning. Hier krijg je een fascinerend inzicht in het leven van onze voorouders en hoe ze zich aanpasten aan de omstandigheden van die tijd. Het is een boeiende reis terug in de tijd, waarbij je de kans krijgt om een stukje van Schotland’s prehistorische geschiedenis te ervaren.

Orkney Isles: Geschiedenis en Natuur in Perfecte Harmonie

Een van onze topexcursies in Schotland is op de noordelijke Orkney Isles. Tijdens een tour met onze Military Historian leer je alles over de fascinerende geschiedenis van de Scape Flow. Deze grote baai was in beide wereldoorlogen de thuisbasis van de Britse vloot. Orkney staat ook vooral bekend om de vele prehistorische monumenten, waarbij je de bekende maar vooral ook de minder bekende steencirkels en graftombes uit de steentijd zult gaan ontdekken. Een harmonieuze mix van natuurlijke schoonheid en menselijke geschiedenis wacht op degenen die deze betoverende eilanden bezoeken.

Verken The Five Glens of Angus en Ontdek Verborgen Juweeltjes

The Five Glens of Angus is een deel van de beroemde Schotse Highlands dat maar weinig bezocht wordt. Het gebied bestaat uit vijf prachtige valleien, die tijdens de ijstijd uit het bergland gesleten werden. In The Five Glens of Angus is het prachtig wandelen, zeker in de valleien Glen Cova en Glen Esk. Hier wandelen betekent niet alleen lopen door groene heuvels en langs heldere rivieren, maar ook het ontdekken van de ruïnes van kastelen.

Wil je natuur afwisselen met het verkennen van een stad, dan is een bezoek aan het mooie Dundee een aanrader. Het havengebied is helemaal opgeknapt en een bezoek aan het Victoria & Albert Museum, een museum over design, is het hoogtepunt van de stad. Maak je klaar om te worden betoverd door de verborgen juweeltjes van Schotland die wachten om ontdekt te worden in The Five Glens of Angus.

Met deze diverse excursies wordt een reis naar Schotland niet alleen een avontuur in de buitenlucht, maar ook een reis door de rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid van dit betoverende land.

Over de schrijver