Schotse huizen worden verwarmd met whisky

Foto: [email protected]

Een groot deel van de Schotse economie is afhankelijk van whisky. Tegenwoordig kunnen zelfs Schotse huizen er mee van stroom worden voorzien! In het plaatsje Rothes wordt een centrale aangelegd die de afvalmaterialen van verschillende whisky-destilleerderijen omzet in warmte en elektriciteit. In 2013 moet de centrale klaar zijn.

Bij het destilleren van whisky blijven grote hoeveelheden organisch materiaal over, genaamd “draff”. Dit materiaal zal in de centrale worden verzameld en verbrand, waardoor 9000 huizen in de omgeving van stroom kunnen worden voorzien.

Milieugroepen in Schotland laten weten blij te zijn met het grootschalige project, dat een goede toevoeging vormt voor de duurzame energie-industrie van Schotland. De aankondiging komt vlak voor de verkiezingen van het Schotse parlement, de zogenaamde “Holyrood elections”. De leider van de Scottish National Party (SNP) heeft beloofd dat zijn partij voor 2020 heel Schotland van hernieuwbare energiebronnen zal voorzien. Labour heeft zijn beloftes als “verzinsels” afgedaan.

Bron: The Guardian
Foto: [email protected]

Lees ook:
Video | Duurzame restaurants
Diepteboring naar onconventioneel gas verontreinigt grond-, en oppervlaktewater
Nederland wil €650 miljoen voor energieprojecten

Meer duurzaam nieuws clubvan30.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020