Schrijfster Machteld Stilting is wakker na een hippe, groene droom

Schrijfster Machteld Stilting
Schrijfster Machteld Stilting

Machteld Stilting schreef in 2008 ‘Hip Groen’, een vrolijk boek voor iedereen die milieuvriendelijk en comfortabel wil leven. Anderhalf jaar later is ze nog steeds even positief over de voordelen van een groene levensstijl: “Het is leuker, goedkoper en bevredigender.” Maar ze is er nu wel achter dat lang niet iedereen zo denkt over een groene lifestyle. Radio1-journalisten bijvoorbeeld, maar ook Franse supermarktmedewerkers.

Enthousiast steek ik mijn hand uit als ik haar herken in het café waar we hebben afgesproken.
“Hallo, Mathilde, leuk je te ontmoeten.” Goede opening: je vergissen in de naam van degene die je gaat interviewen.
Machteld reageert met een brede glimlach. “Ik ben ook slecht in namen. Ik onthou alleen namen van honden.”
De reactie kenmerkt de sympathieke schrijfster: openhartig, spontaan, vrolijk en humoristisch. Ze neemt ook graag het initiatief. “Meestal stel ik de vragen, dit is wel even wennen”, zegt ze verwijzend naar haar werk als freelance journalist en (tekst)schrijfster voor STILeDITING.

Per ongeluk een oeuvre

Ze publiceerde tot nu toe twee boeken, ‘Net even anders’ en ‘Hip Groen’. Het derde ‘Maak het’ verschijnt in mei. “Ik had bij het eerste boek geen oeuvre voor ogen, maar na de derde kun je toch wel van een serie spreken. De boeken gaan allemaal over onderwerpen met vooroordelen die ik probeer weg te nemen. De onderwerpen liggen me allemaal na aan het hart. In ‘Net even anders’ schrijf ik over gezinnen met biologische eigen en geadopteerde kinderen. Een onderwerp dat dicht bij me ligt, want ik heb zelf een biologische eigen dochter en een geadopteerde zoon. In ‘Hip Groen’ portretteer ik Nederlanders die milieuvriendelijk en comfortabel willen leven. Iets wat ik zelf al jaren doe.”

Het nieuwe boek, ‘Maak het‘, gaat over vrouwen met webwinkels waarin ze handgemaakte spullen verkopen. Machteld Stilting: “Zij doen dit naast hun bestaande drukke baan en moederschap. Het bijkt dat Nederlandse vrouwen al handel in handgemaakte spullen drijven sinds de Gouden Eeuw.”

Ook dit thema, zelfstandige vrouwen die een eigen zaak combineren met een drukke baan en moederschap, ligt Machteld Stilting na aan het hart. Haar eigen creaties zijn boeken. En ze is zo gesteld op haar eigen zelfstandigheid dat haar man en zij nog steeds twee auto’s hebben. Stilting: “Ik weet het, groen lijkt anders, maar afscheid nemen van mijn auto, voelt als het opgeven van een deel van mijn zelfstandigheid.”

Hip groen met twee auto’s

hip groen_cover“Van mij hoeven mensen ook niet alles op te geven voor het milieu. Wat jij hebt gedaan met de Maand van de Ongemakkelijke actie, in een keer 5 dingen tegelijkertijd opgeven, dat zou ik niemand aanraden. Mensen schrikken erdoor af. Je doet er beter aan kleine stappen te zetten. Ik probeer mensen de voordelen en kansen van groen leven te laten zien. Ik wil absoluut niet belerend zijn, maar mensen aantrekkelijke alternatieven bieden op een luchtige, humoristische toon.”

Frissewind: “Maar twee auto’s klinkt nog steeds als een te veel volgens mij…”

“Het gaat om bewust gebruik. Files vermijden, rijden volgens Het Nieuwe Rijden, de auto bij kleine afstanden laten staan. Ik reis heel veel met de trein. Maar als het te ingewikkeld wordt, pak ik de auto. Ik vind dat dat moet kunnen.”

Ik ben niet de enige die haar aanspreekt op haar autogebruik. Tijdens de promotiecampagne voor ‘Hip Groen’ werd ze geïnterviewd door Tijs van den Brink voor Radio1-programma ‘Dit is de dag’. Hij opende het gesprek met: “U vindt het belangrijk dat mensen milieuvriendelijker leven, maar u bent hier wel met de auto.” Stilting nu: “Mensen vinden het heerlijk om je een hak te zetten. Ik trek me daar weinig van aan. Als ik mijn keuze maar voor mezelf kan verantwoorden. De kinderen waren die dag vrij en ik had twee interviews op verschillende plaatsen; het was praktisch onmogelijk om met de kinderen op tijd met het openbaar vervoer op de verschillende locaties te komen.”

Van haar groene wolk gevallen

“Toen ik ‘Hip Groen’ schreef, dacht ik dat iedereen enthousiast zou zijn over een groene levensstijl. Ik bedoel: het is een win-winstuatie. Groen leven is gunstig voor je portemonnee. Alleen biologische producten zijn vaak nog wat duurder; die moeten ook zeker BTW-vrij worden. Verder zijn duurzame alternatieven, behalve beter voor het milieu, ook bijna altijd goed voor je gezondheid en je geweten.”

Stilting buigt wat naar voren, gaat sneller praten terwijl haar ogen oplichten. “Veel mensen zijn sceptisch, zoals Tijs van den Brink bij dat interview. Die denken dat het allemaal wel meevalt met de milieuschade. Veel mensen staan ook helemaal niet stil bij het milieu wanneer ze iets doen. Dan kan ik heel fel worden. En zie ik ze denken: daar heb je die rooie weer.”
“De directeur van de school van mijn kinderen duikt soms ook weg als hij me ziet. Kregen we laatst een A4 met een mededeling van één regel. Eén regel, op een A4! Daar heb ik hem op aangesproken. Sindsdien worden dergelijke mededelingen op A5 gezet. Ook de schoolkrant wordt tegenwoordig, na wat pressie van mijn kant, niet meer op blauw maar op gewoon blank, fsc-papier gedrukt.”

Ze ontspant, gaat een beetje achterover zitten. “Dat doet me goed, dat mijn inspanning vruchten afwerpt.”

Maar het lukt niet altijd, zoals bij de Franse supermarkmedewerkster die een tros bananen volgens winkelbeleid in een plastic zakje verpakte. Toen Stilting uitlegde waarom ze het zakje niet wilde, zei de medewerkster: “Als u zo’n hekel heeft aan plastic, dan gooit u het buiten toch gewoon in de prullenbak?”

Hip Groen voor kinderen

Onlangs mocht Stilting terugkomen bij Radio1 om te praten over duurzaam leven. Dit keer was ze goed voorbereid op ongenuanceerde aanvallen. Tijs van den Brink ondervroeg haar opnieuw scherp: “Jij hangt je was buiten te drogen, maar dat kan bij ons niet.”
Stilting: “Dat kan wel. Ik weet waar jij woont, je hebt ruimte zat.”
Van den Brink: “Ja, maar het duurt zo lang voor het droog is.”
Stilting: “Je hoeft toch niet onder het wasrek te zitten wachten tot het droog is?”

Frissewind: Nu je de reacties kent op Hip Groen, wat voor boek zou je nu schrijven als je het onderwerp weer zou behandelen?

Stilting: “Ik heb plannen om een onderwijsboek over duurzaam leven voor kinderen te schrijven. Groen leven is niets anders dan ingesleten gewoontes veranderen. Dat kost 3-6 maanden. Kinderen hebben nog weinig ingesleten gewoontes. Die staan er veel meer open voor. Gaan niet bij iedere kleine wijziging in hun leven met hun hakken in het zand.”

Lees ook:
Nieuw type vrouw waait over uit Amerika

Over de schrijver

6 reacties op “Schrijfster Machteld Stilting is wakker na een hippe, groene droom”

 1. Heya Machteld,
  ik kwam na 28 jaar foto's tegen van jou, die ik persoonlijk gemaakt had..
  En dacht ff internet-surfen om te kijken wat er van je geworden was.
  Wat ben je een geweeeeldige vrouw geworden. Alleen je haar is wat minder rood.
  Kwist dat je talent had, maar schrijfster…fabeltastisch.En ik heb gelezen over je indrukwekkende
  opleidingen en loopbaan.
  Ik wens je blijvend suc6 in goede gezondheid en Gods zegen..
  Cheerio
  dr.Bernard (Rod Davis-photo.prod)

 2. Tja, thijs van den brink dekt dat het wel meevalt me de milieuschade,maar de schrijfster zelf ook. Zij gaat met de auto. En bij kritiek heet het 'mensen willen je een hak zetten' en 'je moet het voor jezelf kunnen verantwoorden'.
  Dus als anderen iets doen (het a4tje van het schoolhoofd) is het fout, maar als ZIJ het kan verantwoorden, dan mag het.
  en zo rechtvaardigt iedereen altijd weer zijn eigen gedrag. Dat ze ook een afspraak minder kan maken, of een interview telefonisch doen, komt niet in haar op…
  en zo gaan we gewoon door en is dit boek vooral onderdeel van de BV Machteld vooruit.
  want groen leven is leuk, maar het moet natuurlijk geen pijn gaan doen. Nee, stel je voor.

 3. Yep, boek heb ik al, op jullie dag gekregen (daarom was ik zo snel met inleveren evaluatie…),
  ligt al op school en hebben juffen ook al aangeschaft!

  Maar doel meer op ook een lesprogramma, een soort van project/rode draad wat door gehele school heen in periode van 4 weken doorlopen kan worden…Heb iets via Nuon aangevraagd: http://www.natuurlijkenergie.nl/over_project/inde… Kijken wat dat ons biedt….

 4. Duurzaam leven en het Onderwijs, een GAT in de markt! Ik zou het meteen kopen! ben voor school betrokken bij een project over duurzaamheid, maar een beetje leuk en passend lesmateriaal voor alle groepen, dat is ver te zoeken…Iemand nog tips voor mij?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020