Deze gemeente scheldt schulden van inwoners kwijt

Het nieuwe jaar met een schone lei (lees: zonder schulden!) beginnen: wie wil dat nou niet? Voor honderden Arnhemmers is het werkelijkheid. Inwoners die al drie jaar een schuld proberen af te lossen, zijn die nu kwijt. Wethouder Martien Louwers wil daarmee onnodige stress bij Arnhemmers voorkomen.

Het gaat in totaal om 1400 schulden, bijvoorbeeld van mensen die te veel uitkeringsgeld hebben ontvangen en dat moeten terugbetalen. In het ene geval gaat het om 500 euro, maar het kan ook 20.000 euro zijn. In totaal scheldt Arnhem voor 2,3 miljoen euro aan schulden kwijt. Dit geld komt uit een speciale ‘bufferpot’ van 9 miljoen euro. Die pot gebruikt de gemeente normaal gesproken om het verlies op te vangen van schulden die niet worden terugbetaald.

Voorheen werden deze schulden pas na vijf tot zeven jaar kwijtgescholden, maar dat moet sneller, vindt Louwers. Zo’n schuld zorgt volgens hem voor stress waardoor mensen niet meer aan het werk komen. Eventuele kinderen hebben daar ook last van. Met deze actie wil Arnhem het goede voorbeeld geven aan andere schuldeisers.

Extra maatregelen

Er worden niet alleen schulden kwijtgescholden, de gemeente neemt ook andere maatregelen om mensen met schulden tegemoet te komen. De incassokosten gaan omlaag naar 75 euro, voorheen konden deze kosten oplopen tot 700 euro. Arnhemmers met een bijstanduitkering houden meer geld over. Als zij een schuld hebben, houdt de gemeente straks 5 procent in op die uitkering. Voorheen was dat 7,5 procent. Die norm van 5 procent gaat in heel Nederland gelden, waarschijnlijk vanaf 2021.

Auke Schouwstra van de vereniging voor schuldhulpverlening vindt het maatregelenpakket van de gemeente Arnhem een grote stap in het anders omgaan met schulden, vertelt hij tegenover de NOS. Het besef dat schulden heel vaak geen ‘eigen schuld’ zijn, dringt steeds meer door.

Wat vind jij van de nieuwe maatregelen? Moeten alle gemeenten deze gaan hanteren? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver

16 gedachten over “Deze gemeente scheldt schulden van inwoners kwijt”

  1. Mooi posiief gebaar naar hen die dat heel goed kunnen gebruiken. Wellicht kan er ook gekeken worden of het mogelijk is mensen uberhaubt niet in de schulden te laten komen.
    Teveel ontvangen uitkering is, denk ik, meer een fout van de ambtelijke molen dan de ontvanger van die uitkering, behalve bij fraude dan. Dit zou in de basis dus nooit tot een schuld mogen leiden……

  2. Was ook het eerste wat mij opviel, al die chemtrails in de lucht. Misschien kan daar eens een artikel over geschreven worden. Wat het nut hiervan is, de lucht vol te spuiten met allerlei zware metalen.

Reacties zijn gesloten.