SCP: optimisme groeit in Nederland

Foto: Nanagyei, Flickr

Misschien dat de lente nu ook doorbreekt in de harten van het Nederlandse publiek. Het Sociaal Cultureel Planbureau meet namelijk een onverwacht optimisme. De afgelopen drie jaar was slechts een kwart van de Nederlanders positief gestemd over de toekomst, bij de laatste meting was dat opeens een derde. De belangrijkste reden voor het optimisme: een groot vertrouwen in het kabinet Rutte.

Het SCP meldt in een persbericht: “Het toegenomen optimisme komt mede voort uit positieve verwachtingen van het nieuwe kabinet. Men geeft het kabinet vaak het voordeel van de twijfel. Men hoopt dat het zaken zal aanpakken die eerdere kabinetten onvoldoende hebben opgelost, met name criminaliteit en onveiligheid. Ook vindt men dat er een nieuw en fris geluid komt van dit kabinet, dat de dingen bij de naam noemt in plaats van politiek correct probeert te zijn.”

Het SCP houdt er rekening mee dat het huidige optimisme een opwelling is. “Als de bezuinigingen daadwerkelijk voelbaar zijn, kan de stemming zo weer omslaan,” aldus Paul Dekker, onderzoeker van het SCP.

Bron: volkskrant, joop

Lees ook

Over de schrijver