Second Hand September: alleen maar tweedehands shoppen

Net zoals januari de maand van vegan eten is (Veganuary) en oktober de maand van het stoppen met roken (Stoptober) is het de bedoeling dat september de maand wordt van tweedehands kleding. Als de kou weer in de lucht is, de bladeren van kleur veranderen en de kachel voorzichtig weer aan gaat, is Second Hand September vanaf nu de maand om tweedehands te shoppen.

Second Hand September

Second Hand September is een initiatief van Oxfam, die daarmee fast fashion en onze verslaving aan kleding op een ludieke manier onder de aandacht wil brengen. Juist in september, dé modemaand van het jaar met fashion weeks in alle grote modesteden. We zetten de feiten nog maar eens voor je op een rijtje:

Fast fashion

Er worden jaarlijks meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Dat is meer dan 13 stuks per persoon, al wordt die kleding natuurlijk niet echt eerlijk verdeeld. Zo kopen wij in Nederland gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Dat is bijna elke week iets nieuws. En het erge is: van de gemiddeld 173 kledingstukken die we in onze kast hebben, dragen we 50 zeker een jaar lang niet. We gooien 40 kledingstukken per jaar weg, waarvan er maar 16 opnieuw worden gebruikt. De rest verdwijnt op de groeiende kledingafvalberg. Ook in Nederland wordt jaarlijks voor duizenden kilo’s aan kleding vernietigd.

Liever tweedehands

Maar, er is licht aan het einde van de tunnel. Want we worden ons steeds meer bewust van de impact van fast fashion. De gemiddelde Nederlander heeft dan ook al 7 tweedehands kledingstukken in z’n kast hangen. Uit onze eigen poll blijkt dat de meerderheid (57%) van onze lezers liever tweedehands koopt dan nieuw en duurzaam. En deze zomer deden op initiatief van CollAction bijna 15.000 mensen mee aan Slow Fashion Season: een hele zomer niets nieuws kopen. Second Hand September zou wat dat betreft dus ook geen enkel probleem moeten zijn.

Na september

Sterker nog: het zou een heel goed idee zijn, vinden wij, om na september ook bewust met kleding bezig te zijn en voor tweedehands te gaan als je iets ‘nieuws’ wilt. Het is misschien even zoeken, maar bij tweedehands shops kan je ware pareltjes tegenkomen. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je originele kleding draagt, die niet met honderden tegelijk worden verkocht. En er wordt een beroep gedaan op je creativiteit: ook altijd fijn. Anne-Ro, communicatiemanager bij Fashion for Good, koopt bijna alleen nog maar tweedehands kleding. Lees hier haar tips om geslaagd tweedehands te shoppen.

Heb jij nog tips om geslaagd tweedehands kleding te shoppen? Laat het ons vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

De Kers Op De Taart Stem Nu Op Hetkanwel 3

Over de schrijver

12 gedachten over “Second Hand September: alleen maar tweedehands shoppen”

Reacties zijn gesloten.