Seizoensgroente en fruit: dit eet je in juni

In de zomermaanden zijn we dol op lichte lunches en late diners. Het is toch veel te warm om uitgebreid te genieten van een zware maaltijd. We kiezen voor barbequen in de tuin of een maaltijdsalade op het terras. Met deze heerlijke seizoensgroenten en fruit voor juni weet je wat je het best kunt kiezen.
Grapefruit
De grapefruit bestaat voor het grootste gedeelte uit water en is daarom zeer geschikt om voedingsstoffen door het lichaam te transporteren. Daarnaast bevat de grapefruit vitamines, mineralen en vezels. Een ander pluspunt van deze ietwat bittere vrucht is dat het weinig calorieën bevat en dus uitstekend past in een dieet.
IJsbergsla
Er zitten diverse vitamines en mineralen in ijsbergsla. Ook bevat het veel vezels. Maar beschouw ijsbergsla vooral als basis om te combineren met andere groentes. Denk aan rucola, paprika of tomaat. Let op: het is beter om niet meer dan twee keer per week ijsbergsla te eten, omdat er veel nitraat in zit.
Koolrabi
Koolrabi is een direct familielid van boerenkool en broccoli. De groente bevat weinig energie, waardoor het uitstekend past in een gematigd voedingspatroon. De koolrabi bevat onder andere vitamine A, B1 en C. Zo is100 gram koolrabi goed voor 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C. Verder zit er isothiocyanaten, sulforafaan en indole-3-carbinol in koolrabi. Deze stoffen staan werken preventief tegen prostaat- en darmkanker.
Lamsoren
Van deze zilte groente wordt gezegd dat het geneeskracht bevat. Het is goed tegen aambeien en heeft bloedzuiverende eigenschappen. Combineer het bijvoorbeeld met op de huid gebakken kabeljauw en gegrilde asperges met een saus van strandkrab.
Limoen
Dit groene citrusvruchtje zit onverwacht boordevol vitamine C. Daarnaast bevat het limonine, een actieve antioxidant die kankercellen stopt in hun vroegste ontwikkeling. Daarnaast helpt deze stof je lichaam in optimale conditie te houden en geeft het energie. Pers bijvoorbeeld twee limoenen uit in je dagelijkse smoothie of gebruik het als basis voor een marinade.
Perzik
Deze zoete vrucht is een gezonde verleiding. Uit Chinees onderzoek blijkt dat twee keer in de week een perzik eten de kans op kanker vermindert, vooral mondkanker. Een perzik past ook perfect in een dieet dat de chemokuur ondersteunt. Combineer het in een fruitsalade met bijvoorbeeld aardbei, banaan en sinaasappel. Of verwen jezelf en gebruik ze in je dessert, met een bolletje roomijs.
Venkelknol
De venkelknol is supergezond en wordt gebruikt bij vele kwalen. Venkel werkt krampwerend, urineafdrijvend en stimuleert de borstmelkproductie. Ook helpt het uitstekend tegen winderigheid, bij misselijkheid en zelfs bij ontstoken tandvlees. De venkelknol lijkt qua smaak erg op anijs. Maak bijvoorbeeld een lekkere aardappel-venkelgratin met knoflook.
Bron: Milieucentraal

3 gedachten over “Seizoensgroente en fruit: dit eet je in juni”

  1. Ik ervaar dit artikel als wederom een poging om ons allen bang te maken.
    Waarom is het in godsnaam nodig om bij iedere groente/fruit het woord kanker te gebruiken? Dit wordt door mij als negatieve indoctrinatie ervaren evenals alle reclame over marathons, bergjes op fietsen en kinderziekenhuizen, enz.enz…………Dag in, dag uit, ieder uur wat heet ieder half uur een bombardement van negativiteit. Zo kan het dus n i e t langer. Laat je niet langer bang maken!

  2. Grapefruit, limoen, perzik. Allemaal afkomstig uit Verweggistan en als zodanig geen seizoensgroente. Onkunde, zoals gewoonlijk van HKW.

    1. Dag AOD,
      dit staat allemaal op de kalender van Milieu Centraal. Ik verwacht niet dat zij verkeerde informatie geven.

Reacties zijn gesloten.