Seks met neanderthalers goed voor je weerstand

Foto: erix!, Flickr

Dank je voorouders dat ze over de grenzen van hun ras keken. Want omdat zij seks hadden met Neanderthalers, hebben wij moderne mensen een sterk immuunsysteem. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Science.

Het is nog maar sinds 2008 bekend dat wij via onze genen verbonden zijn met de Neanderthalers. Zo’n 4% van onze genen is afkomstig van deze uitgestorven verwanten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat genen van Neanderthalers een gunstige invloed hebben op onze afweer tegen ziekten.  Volgens Laurent Abi-Rached, een van de onderzoekers, had hun DNA “een zeer sterke functionele impact op het immuun systeem van moderne mensen.”

De theorie is dat Neanderthalers eerder vanuit Afrika naar Europa en Azië migreerden dan de moderne mens. Toen onze voorouders ook naar Europa en Azië trokken, waren zij minder goed bestand tegen daar bestaande ziektes. Neanderthalers hadden al weerstand tegen deze ziektes opgebouwd. Door seks te hebben met Neanderthalers (en natuurlijk ook kinderen te krijgen), kwamen nuttige genen die beschermen tegen ziektes ook in onze genenpool.

Overigens is het de vraag of Neanderthaler genen alleen maar goed zijn voor ons. Mogelijk zijn sommige auto-immuunziektes, waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert, afkomstig van hetzelfde genenpakket.

Bron: The Guardian, Huffington Post, LA Times

Lees ook

Neanderthaler was goed in innoveren

Bijbel waarschuwt tegen klimaatverandering

Voor wereldvrede hebben we geen VN nodig maar een spray

Over de schrijver