sharing economy: samen spelen, samen delen

Samen Spelen Samen DelenOp de crèche van mijn kinderen is het een mantra: samen spelen, samen delen. Niet dat die jongens en meisjes ernaar handelen, maar het is een waardevolle levensles. Vooral nu het er steeds meer op begint te lijken dat we een sharing economy krijgen. Initiatieven die ervan uitgaan dat je spullen deelt, lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Als moderne peuter kun je daar maar beter vroeg aan wennen.
Voor ons volwassenen vraagt de sharing economy nog wel wat tijd. Tijd om te wennen aan de nieuwe mindset dat het bezit van dingen behoorlijk onzinnig, duur en vooral onnodig is. Ik herinner me dat het vroeger geweldig was om te vertellen dat je een nieuwe auto had gekocht met alles er op en er aan. Mensen zeiden ‘oh’ en ‘ah’ en wilden een ritje maken. Vandaag de dag reageert niemand meer op zo’n aankoop, tenminste, niet in mijn vriendenkring. Ze vragen misschien waarom het geen elektrische auto is. Maar over een paar jaar kijken mensen je verbaasd aan: “Een auto gekocht? Alleen? Hoezo?”
Want sta er eens bij stil hoe vaak je met die auto rijdt. Af en toe naar een uithoek van het land, of afgeladen naar Zuid-Frankrijk. Maar vaak staat hij gewoon stilletjes in waarde te dalen. Dat geldt ook voor je grasmaaier. Je maait tenslotte maar een keer per week je gras. En voor je boormachine. Mensen met weinig klusambities halen die alleen uit het stof als het echt nodig is. En dat is hoogstens twee keer per jaar.
Mijn persoonlijke inspiratiebron op dit vlak is Nils Roemen. De bedenker van ‘Durf te Vragen’ en de pleitbezorger van de inzet van sociale overwaarde. Zijn visie is zo helder, dat het me niet verbaast dat hij 220.000 mensen per dag bereikt met zijn idee. Ik kom zijn gedachtegang ook via andere kanalen tegen. Drie fantastische initiatieven, die ik graag met je wil delen.
Spullendelen.nl
We hebben allemaal wel spullen die we niet zo vaak gebruiken. Op zolder, in de garage of in de boekenkast. Vaak zijn dat bij iedereen dezelfde spullen. Dat kan veel slimmer! Via spullendelen.nl kun je spullen lenen en uitlenen aan je buren, vrienden, collega’s en bijvoorbeeld je sportclub. Word daarom lid en voeg de spullen toe die je wilt uitlenen. Bepaal zelf wie je spullen mogen lenen en begin met delen!
Peerby.nl
Peerby is een app en website waarmee je op een snelle, veilige manier spullen kunt huren van mensen in de buurt. Zo bespaar je geld en energie, verminder je de afvalberg en leer je je buren kennen. Delen zorgt ervoor dat je elkaar weer ontmoet en dat maakt je buurt een stuk gezelliger.
Snappcar.nl
Je auto kost geld. Ook als je hem niet gebruikt. En dat is zonde. Verhuur je auto via SnappCar volledig verzekerd aan bekenden en buren. Zo levert hij je nog eens wat op.
Grote kans dat er nog veel meer van zulke initiatieven zijn. Als je het weet, vul het dan alsjeblieft aan. Dan kunnen steeds meer mensen er gebruik van maken en komt die sharing economy er zeker.

Over de schrijver

1 reactie op “sharing economy: samen spelen, samen delen”

Reacties zijn uitgeschakeld.