Shea butter: wat is het en wat kan je ermee?

Fotocredits: Holistic Doula | Shea butter, je hoort er veel over. Er wordt zelfs gesproken over ‘women’s gold’. Wat is het precies en wat kun je allemaal met deze ‘magische’ boter?

Boom des levens

Shea Butter, ook wel kariteboter genoemd, komt uit Afrika. Het is een 100% plantaardige boter, die bij kamertemperatuur vast is. De boter wordt gewonnen uit noten van de Karité boom, ook wel de ‘Boom des Levens’ genoemd. Deze boom groeit alleen in Afrika, in een strook die van Mali, over Burkina Faso tot aan Benin loopt. De boter wordt daar gemaakt door dorpsvrouwen.

Verzorgende eigenschappen

En wat is nou het bijzondere aan deze boter? De meeste zaadoliën (olie gewonnen uit zaden en noten) bestaan uit twee onderdelen: een  verzeepbaar deel en een onverzeepbaar deel. Het verzeepbare deel bevat de meeste hydraterende eigenschappen. Het onverzeepbare deel bevat de meeste verzorgende eigenschappen. Wat Shea Butter onderscheidt van andere natuurlijke oliën is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen: wel 5% tot 17%. In de meeste natuurlijke oliën is dit maar 1% of minder. Hierdoor kan Shea Butter helpen bij het herstellen na schade aan de huid.

Op je huid en voor je haar

De boter helpt dus bij genezen van huidaandoeningen, maar beschermt ook tegen de zon en is goed voor je haar. Overigens heeft de kariteboter een vaste structuur maar smelt zodra je deze op de huid aanbrengt. De aanwezigheid van vitamine A, E, F en vetzuren herstellen en beschermen de huid, aldus de producenten.

De vitamine A zorgt verbetert de conditie en de textuur van de huid. Vitamine E zorgt ervoor dat de huid het vocht goed kan vasthouden en zorgt voor goede doorbloeding ervan. Vitamine F zorgt voor een goede hydratatie van de huid.

Een greep uit de aandoeningen waar deze boter heilzaam voor is: psoriasis, brandwonden, snijwonden, eczeem, zonnebrand, littekens, dermatitis, striae, een droge hoofdhuid, droog haar en droge plekjes zoals nagelriemen, hielen of ellenbogen. Ook kun je het gebruiken om te masseren, kun je er kroeshaar mee in toom houden, gaat het jeuk tegen na het scheren en kan je het gebruiken als haarmasker of conditioner.

In deze video zie je hoe shea butter gemaakt wordt:

Voor het hele gezin

Holistic Doula Wendy van der Zijden zweert bij shea butter. “De (bio) Shea Butter uit Afrika is pure voeding voor je huid. Als gezin gebruiken wij dit goedje sinds vier jaar als dagelijkse verzorging voor onze huid en haar. Door een bijzondere ontmoeting met 2 vrouwen uit Burkina Faso is deze Shea Butter op ons pad gekomen. Met trots vertelden zij over hun boter en de prijzen die ermee in Afrika zijn gewonnen. Wij gebruiken het als dag- en nachtcrème, in de puntjes van droog (zee)haar, als after sun en voor een droge huid. Het werkt zó heerlijk.

Met het verspreiden van deze geweldige Shea Butter helpen we niet alleen onze huid, maar steunen wij ook een bijzondere vrouwengroep in Burkina Faso. Naast het bieden van kansen en werk aan meer dan 200 vrouwen is er ook een educatief programma opgezet om o.a. te leren lezen en schrijven.”

Bronnen: Natural Heroes en Holistic Doula. En we zijn benieuwd: zou jij deze boter gebruiken? 

 

 

Over de schrijver