Shell breekt belofte: nog meer gas afgefakkeld in Nigeria

Kadir Van Lohuizen
Foto: Kadir Van Lohuizen

Ondanks beloftes die Shell al vanaf de jaren negentig doet om te stoppen met het affakkelen van gas dat vrijkomt bij oliewinning in Nigeria, heeft het het olieconcern in 2010 meer gas afgefakkeld in het West-Afrikaanse land dan in 2009. Dit blijkt uit het duurzaamheidsrapport dat Shell vandaag naar buiten heeft gebracht. Shell fakkelt volgens eigen cijfers ruim dertig procent meer gas af dan in 2009. Dit komt voornamelijk door verhoogde productie in Nigeria en nieuwe activiteiten in Irak.

Het affakkelen van gas heeft grote nadelige gevolgen voor de gezondheid van de lokale bevolking en voor het milieu. Terwijl het afgefakkelde gas gewoon opgevangen en gebruikt kan worden als aardgas. In 2007 beloofde Shell nog dat het in 2009 zou ophouden met fakkelen in Nigeria.

Bron: Milieudefensie

Lees ook het hetkanWel-interview met Allard Castelein, Vice President Environment bij Shell: Met een beetje creativiteit kun je Shell in Nigeria een succes noemen.
Het duurzaamheidsrapport van Shell is hier te vinden.

Over de schrijver

6 reacties op “Shell breekt belofte: nog meer gas afgefakkeld in Nigeria”

 1. Jammer maar helaas: Nederland is een democratisch land, het volk kiest hier echt zelf voor. Sinds ik vanaf mijn 18e mocht stemmen, ben ik elke keer tijdens en na de uitslagen uitermate verbaasd geweest. Het volk stemt zich elke keer richting de berichtgeving zoals hierboven. Men is er volledig van op de hoogte wat er gebeurt en toch stemt men weer in dezelfde richting. Het signaal in de politiek die men d.m.v. de stemmen krijgt, blijft hetzelfde: vvd, cda en pvda., dus vanzelfsprekend zullen dit soort berichtgevingen blijven komen: belangenverstrengeling defensie, tbs'er ontsnapt tijdens verlof, seksueel misbruik kinderopvang, bonussen banken/semi-publieke sector, bezuiniging gezondheidszorg/onderwijs, nieuwe belastingwet, hogere accijns, hogere zorgverzekering, oplichting door pensioenverzekeraars, strengere dit, strengere dat, het houdt nooit op, maar krijgen wij daardoor nu echt vooruitgang/verbetering, of wordt het alleen maar erger; word wakker Nederland, schud die naïeve arrogante jas toch eens van je af. Als je hier echt moeite mee hebt, stem dan toch eens wat anders of richt zelf een partij op i.p.v. te klagen. Je hebt de informatie, doe er dan wat mee.

  1. Jack,

   Je hebt natuurlijk gelijk. Helaas heb ik al vrij lang het gevoel dat 'juist stemmen' alleen niet voldoende is. Daarvoor zit alles al te veel in elkaar verstrengeld. De internationale elite van het geld is dan misschien niet zo sterk als ze denkt, maar wij – 'Het Volk' – zijn te veel versplinterd en de goedwillenden worden stelselmatig tegen elkaar uitgespeeld en werken vaker tegen elkaar in dan samen.

   Zolang 'Jan met de Pet' iedere dag weer in de file kruipt om voor zijn baas te gaan werken, zolang iedereen toch steeds weer netjes zijn belasting betaalt, de 'goodies' en gadgets aan blijft schaffen die hem voorgehouden worden, zal er weinig veranderen. Een volgende politieke partij zal slechts meer water naar de zee dragen.

   Ik zeg: revolutie.

 2. allemaal grappenmakers, kijk naar de bankdirecteuren (bonussen) ook zij beloven van alles. andere slimmerikken geven zichzelf een riante loonsverhoging en zeggen heel heilig (zogenaamd sociaal verantwoord) nee tegen bonussen

 3. Lang leve onze Koningin, HOERA, HOERA, HOERA.. Voor degenen die het nog niet weten, zij is een groot aandeelhouder in SHELL. Zij is niet zomaar lid van de BilderbergSHIT

 4. Het is toch van de zotte dat bruikbaar gas gewoon maar afgefakkeld wordt. Dat kun gas kun je toch opvangen en verkopen Shell? Of willen jullie geen geld verdienen? Onbegrijpelijk. Zal wel iets met investeringen te maken hebben.

Reacties zijn uitgeschakeld.