Shell en Nigeriaanse overheid doen vrijwel niets aan olievervuiling Ogoniland

 Olievervuiling In Ogoniland, Nigeria. Foto: Still Uit Youtube Video
Olievervuiling In Ogoniland, Nigeria. Foto: Still Uit Youtube Video
Shell en de Nigeriaanse overheid doen weinig tot niets om de olievervuiling in Ogoniland, Nigeria op te ruimen. Dat staat in een rapport van Amnesty International, Friends of the Earth Europe, Center for Environment, Human Rights and Development, Environmental Rights Action, and Platform.

Door oliewinning in het gebied is het drinkwater van verschillende gemeenschappen in het gebied ernstig vervuild. Zo blijkt uit een studie van de UNEP, een afdeling van de Verenigde Naties, dat in sommige vervuilde bronnen meer den 900 keer de toegestane hoeveelheid benzeen voorkomt. Benzeen is kankerverwekkend en komt vrij bij ondermeer vervuiling met olie.

“Families drinken water van bronnen die verontreinigd zijn met benzeen, een bekende kankwerverwekker, op niveaus die 900 keer liggen boven de richtlijnen van de World Health Organization,” aldus een eerder rapport van de UNEP.

Volgens Amnesty en de andere organisaties hebben Shell en de Nigeriaanse overheid vrijwel niets gedaan om de problemen op te lossen. Sommige gemeenschappen kregen noodwater, maar de toevoer van dit water was “onregelmatig” en vaak stonk het water en was het onprettig om te drinken.

Het hele rapport is hier te vinden.

Bron: Al Jazeera

Lees ook
[adrotate group=”1″]
In opmerkelijke open brief erkent Shell probleem van CO2 zeepbel
Milieudefensie in hoger beroep voor olievervuiling Shell in Nigeria

Over de schrijver