In opmerkelijke open brief erkent Shell probleem van CO2 zeepbel

Door Carbon Bubble Is Shell Mogelijk Veel Minder Waard. Foto: Olle Svensson
Door Carbon Bubble Is Shell Mogelijk Veel Minder Waard. Foto: Olle Svensson
Shell heeft vorige week een open brief gepubliceerd, waarin het bedrijf reageert op het idee van de “carbon bubble”, of in gewoon Nederlands, de “CO2 zeepbel”. De publicatie is opmerkelijk, omdat Shell tot nu toe de carbon bubble vooral negeerde. Analisten denken dat het bedrijf in de verdediging is gedrongen door economen die waarschuwen voor het knappen van de zeepbel, met grote financiële gevolgen voor het bedrijf en de wereldwijde economie.

Het idee van de CO2 zeepbel is simpel: er is een beperkte hoeveelheid CO2 die de wereld nog mag uitstoten om onder de twee graden klimaatopwarming te blijven. Dit is volgens wetenschappers en politici de grens waaronder de gevolgen van de klimaatopwarming redelijk beheersbaar blijven. Boven die norm zullen de gevolgen voor het milieu en de economie catastrofaal worden.

De waarde van Shell en vele andere energiebedrijven worden mede bepaald op de hoeveelheid olie, gas of steenkool die ze in de toekomst nog uit de grond kunnen halen. Deze reserves of voorraden staan als vermogen op de balansen. Maar als deze bedrijven alle voorraaden ook daadwerkelijk uit de grond halen (en opstoken), dan gaan we ver over de 2 graden norm heen.

Als Shell en andere energiebedrijven hun voorraden straks niet meer uit de grond mogen halen, zijn ze dus ook veel minder meer waard. Een groot deel van hun vermogen verdwijnt op deze manier als sneeuw voor de zon.

Kort gezegd, fossiele energiebedrijven zijn, als we ons aan de twee graden norm houden, zwaar overgewaardeerd.

Een rapport van Milieudefensie dat afgelopen week verscheen beweert zelfs dat 80% van de fossiele voorraden van Shell hun waarde kunnen verliezen. Dit zorgt natuurlijk voor onrust bij de aandeelhouders, en voor een onstabiele positie van het bedrijf. Grote investeerders, waaronder ook Nederlandse pensioenfondsen, hebben grote bedragen geïnvesteerd in de fossiele voorraden van Shell. Mogelijk gaat dit geld in rook op.

Shell heeft nu gereageerd in een open brief, wat op zichzelf al opmerkelijk is. Ze geven hiermee namelijk meer aandacht aan het probleem, en kunnen hierdoor juist mensen erop attenderen dat het bestaat. Shell neemt in deze brief het standpunt in dat de carbon bubble onzin is. Er zal door de groeiende wereldbevolking, en opkomende economieën de komende decennia juist een groeiende vraag blijven naar olie en gas. De oplossing voor de klimaatopwarming moet vooral gezocht worden in het opslaan van CO2.

Al met al lijkt de brief vooral bedoeld te zijn als een geruststelling voor de aandeelhouders. Maar de verdedigende houding van Shell lijkt er toch juist op te duiden dat het bedrijf licht in paniek is. De grote vraag is natuurlijk wie Shell probeert te overtuigen, de aandeelhouders, of toch zichzelf.

Lees hier de volledig open brief van Shell

Bron: Shell Oneworld

Lees ook

2 gedachten over “In opmerkelijke open brief erkent Shell probleem van CO2 zeepbel”

  1. Pingback: Shell en Nigeriaanse overheid doen vrijwel niets aan olievervuiling Ogoniland » hetkanWel.nl

  2. Pingback: In opmerkelijke open brief erkent Shell probleem van CO2 zeepbel | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.