“Shell gebruikt verouderd materiaal voor proefboringen Noordpool”

Foto: wikimedia commons

Met anderhalve maand vertraging is gisteren de eerste proefboring naar olie op de Noordpool gestart. Greenpeace en andere milieu-organisaties maken zich ernstig zorgen over de boringen. Volgens Greenpeace zet Shell verouderd materieel in voor de proefboring. Sommige gebruikte schepen zouden op de nominatie staan om gesloopt te worden.
(Advertentie)
Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan van leveranciers uit je eigen regio.
Ook het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de manier waarop Shell de Noordpoolboringen aanpakt. Zo zou een blowout preventer, een apparaat dat ervoor moet zorgen dat bij problemen de toevoer van olie stopt, slechts 2 uur getest zijn in ondiep water. “Een emissietest van mijn auto is al zwaarder dan deze test voor de afdekkap van Shell in het poolgebied”, aldus olie-expert Rick Steiner van PEER, een Amerikaanse organisatie van ambtenaren.
Het ijzige klimaat, de krachtige stormen en de geïsoleerde ligging van het gebied maken het vrijwel onmogelijk om een olielek te stoppen of op te ruimen. “Zeer riskant voor het leven rond de Noordpool”, stelt Rolf Schipper, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. “Cynisch genoeg zien de oliemaatschappijen, medeveroorzakers van klimaatverandering, het smelten van de ijskappen als nieuwe winstmogelijkheid in plaats van een grote waarschuwing voor de wereld.”
Bron: Greenpeace, WNF
Lees ook
Shell nu allergrootste bedrijf ter wereld
Alles om zelf zonnepanelen op je dak te krijgen
Top 10 verrassende wereldverbeterende projecten

Over de schrijver