“Shell gedraagt zich als een cowboy met schaliegaskoorts”

Foto: credo.fracking, Flickr
Foto: credo.fracking, Flickr

Milieudefensie is vandaag aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Shell. De organisatie vraagt de multinational te stoppen met boren naar schaliegas en andere verwoestende praktijken voor het milieu en burgers. Internationale experts zijn op uitnodiging van de organisatie ook aanwezig, waaronder Lise Brenner, van de “Don’t Frack New York”-campagne. Volgens Brenner wordt het tijd dat Shell stopt om zich te gedragen als een cowboy.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Gallery: de gevaren van schaliegas
Tweede Kamer laat zich verleiden door schaliegassprookje
In de VS wordt al langer naar schaliegas geboord. Dat heeft geleid tot een grote productie van nieuw gas, maar heeft ook veel nadelen. Volgens Brenner lijkt de aandacht voor schaliegas op een koorts: “Deze hoogtij periodes, je weet wel, de goudkoorts, de oliekoorts — deze ontstaan af en toe in de Verenigde Staten. En dan gedragen we ons als cowboys: ‘oh, boy, hier is een nieuwe hulpbron’.”
Brenner betwijfelt of de schaliegaskoorts op lange termijn economisch wel zo gunstig is. Ook wordt er geen rekening gehouden met de natuur en de burgers van het land. “Er is geen echte aandacht geweest voor wat dit zou kunnen betekenen voor luchtvervuiling en watervervuiling: daar is geen onderzoek naar gedaan. Ook zijn burgers niet gewaarschuwd voor de risico’s.”
Shell is wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van schaliegas.
Bron: BNR, Milieudefensie

Over de schrijver

1 reactie op ““Shell gedraagt zich als een cowboy met schaliegaskoorts””

Reacties zijn uitgeschakeld.